S příchodem dlouhotrvající vlny vedra se mají nejlépe ti, kdo mají balkony na východ nebo dokonce (jako někdy ve starých činžácích) balkony mířící na sever, třeba přímo z kuchyně. Na nich se dá příjemně pobývat, zato rozpálená západní či jižní terasa je nyní to nejhorší. Jižní okna jsou někdy uchráněna, protože slunce je vysoko, a nepraží proto přímo do oken, ale šikmo; rozpaluje se ale plocha před nimi – nejhorší je vydlážděná terasa. Rozpálená dlažba vydává už od poledne pekelnou teplotu. Tetelící se vzduch před domem je radno zchladit – dáme sem vyšší zeleň v kontejnerech a všechno, co vzduch osvěží – třeba dětský bazének. Stačí nízký, ale s co největším průměrem.

Samozřejmě důležitý je stín. Jedno rychlé řešení je to, že postavíme otevřený altánek (party stan) a přisuneme jej až k fasádě domu. V obchodech jdou na dračku různé zástěny, markýzy, protisluneční plachty; a také výrobci pergol mají o odbyt na týdny dopředu postaráno. Pergolu můžeme koupit poměrně za přístupnou cenu a můžeme si ji dát namontovat, nebo se s tím poprat sami. Ve stejné sezóně ji už sice nestihneme nechat porůst do výšky zelení, ale obklopíme ji prozatím vysokými oleandry a z jedné či dvou stran můžeme postavit zástěnu – rákosovou nebo bambusovou rohož (silnější bambus se prodává také jako paraván).

Na slunečníky hodíme lehké zastínění, které, pokud je tkanina hustá, přijde také vhod večer proti komárům. Vybereme co nejširší tyl, různé závoje, lehké záclony, hodí se i starší široký průsvitný řasený závěs...

Na sluncem nejvíce exponovaná okna bychom neměli nechat pražit slunce – okenní sklo předává teplo do místnosti a funguje jako topné těleso (v případě francouzských oken dost velký radiátor). Horší jsou často západní okna, do nichž se mnoho hodin (třeba od 14 do 20 hodin) opírá ostré šikmé agresivní odpolední slunce. Pozdě odpoledne jsou skla tak rozpálená, že se na ně často nedá ani sáhnout.

Pokud jsme nestihli pořídit vnější žaluzie, nezoufejme – improvizovat se dá vždycky.

Stačí jako první pomoc koupit lehké plážové rohože. Rohože za pár desetikorun (šíře 60 cm, délka dostatečná) připevníme na okenní rámy, jsou abnormálně lehké a dokáží to nejdůležitější – sklo pod nimi zůstává skoro studené.

-ag-Foto: Archiv In