Jedna věc je vybrat si správná okna – a věc druhá je jejich kvalitní montáž. To může být problém; nedbalá montáž může funkci kvalitních oken znehodnotit.

Jedním z kamenů úrazu je způsob zasazení rámu okna do stavebního otvoru neboli napojení okna na konstrukci domu. Pokud to bude provedeno špatně, poznáme to, až když bude pozdě. To když začne kondenzovat voda na špaletě a objeví se plísně. Problém je, že pokud toto napojení bude uděláno nedbale a nikdo na to před zakrytím omítkou nepřijde, pak už to není viditelné a nelze kvalitu napojení zkontrolovat.


Na okenní rám se lepí oba druhy pásek ještě před jeho zasazením do stavebního otvoru. Z interiérové strany se lepí parotěsné (interiérové) pásky, na vnější stranu okna přijdou pásky vodotěsné (paropropustné). Po tomto ošetření okenního rámu dvěma druhy pásků následuje zasazení rámu okna a další montážní postupy. ***

Utěsnění připojovací spáry kolem okna má za úkol zajistit vodotěsnost a neprůvzdušnost spáry a její zvukovou izolaci. Nestačí přitom vyplnit spáru mezi otvorem a okenním rámem pouze polyuretanovou pěnou. Tento způsob nepostačuje z hlediska tepelně izolačních vlastností, neposkytuje požadovanou izolaci zvukovou ani dostatečnou odolnost proti vodě. Více než vhodné je přidání speciálních pásek na okenní rám.

Voda nesmí dovnitř, pára musí ven

Pásky zamezují vzniku tepelných mostů mezi okenním rámem a stěnou (fasádou). Jedna páska je vodotěsná a současně paropropustná. Tyto její vlastnosti naznačují, že se lepí na okenní rám z venkovní strany. Její instalace zajišťuje, aby spárou kolem okenního rámu nezatékal déšť do fasády. Z vnitřní strany (z místnosti) se ošetřují připojovací spáry mezi oknem a stěnou takzvanou interiérovou parotěsnou páskou. I ta je velmi důležitá, protože zabraňuje možnému vzniku plísní kolem okna i postižení dřevěného okenního rámu plísní. Pára tedy neprostupuje z interiéru do spáry mezi oknem a stěnou a nenarušuje konstrukci.

O existenci vodotěsných a parotěsných pásek majitel bytu (a tedy laik) často ani neví. Nezná většinou ani správný postup, jak se dnes správně okna montují. Na funkci těchto montážních prvků a jejich výhody tedy solidní firma musí zadavatele zakázky upozornit.

A příště...

Na to, co se stane, pokud se při výměně oken pásky nepoužijí, jak okno trpí, na závady a jejich drahé odstranění... i na další parotěsné prvky se podíváme příště.