Co je třeba si před stavbou a budováním zdí a plotů uvědomit a nad čím se zamyslet? Tak na to se dnes podíváme v našem volném pokračování seriálu zahradní ploty.

Stavba plotu začínáOplocení je drobná stavba, která podle nového stavebního zákona nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení v případě, že nehraničí s veřejnými pozemními komunikacemi či veřejným prostranstvím, a jeho výška nepřevyšuje 180 cm. Pro jeho umístění v území musí však být vydán územní souhlas. Stavba se může provádět svépomocí, k oznámení záměru je nutno připojit jednoduchý technický popis s příslušnými výkresy - nemusí být vypracované autorizovanou osobou. Při stavbě plotu pevného se musíme samozřejmě striktně držet hranic pozemku. Materiál, vzhled plotu i výška záleží nejen na našem vkusu, ale i na velikosti pozemku. V každém případě by měl především svou hmotou a vzhledem dotvářet podobu domu!

Stavba plotu sousedícího s veřejnými pozemními komunikacemi a veřejným prostranstvím podléhá územnímu řízení a stavební. Takovéto oplocení nesmí být vyšší 2 m a kompaktní - neprůhledné, neplní-li tedy protihlukovou funkci.

Plot čelní nebo uliční, jak název říká, odděluje naši zahradu od ulice, od chodníku. Podle dopravního zatížení volíme typ kompaktní, který také zvukově izoluje, nebo lehčí, vždy ale esteticky na úrovni.

Plot vnitřní máme naopak společný se sousedy, tvoří hranici našich zahrad. Ten vždy někomu patří, tedy stavbu, financování a údržbu zajišťuje jeden ze sousedů - jeho majitel. Lze se ale i dohodnout (písemně) na společné stavbě, společném financování i pozdější údržbě.

Před plotem, za plotemVětve stromu, které přesahují na náš pozemek přes sousedův plot, můžeme v souladu s občanským zákoníkem ořezat. Nesmí však dojít k poškození celého stromu a rozhodně nebude na škodu nejprve k sousedovi zajít, svůj úmysl mu sdělit a domluvit se.

Je pravda, že zpoza plotu není vidět k nám, ale má to i druhou stránku – my zase nevidíme ven, což nám může časem začít vadit. Pokud ale opravdu chceme, aby k nám nikdo neviděl a toužíme po absolutním soukromí, bude nejlepším řešením kompaktní zeď, jejíž strohost se zcela změní, když se nechá porůst a ozelenit. Krásný je trojcípý přísavník, ale jen od jara do podzimu, kdy listy přechází do rudé barvy. Po jejich opadání zeď působí depresivně a špinavě. Řešením je nechat zeď porůst neopadavým břečťanem, který je krásně zelený i přes zimu.

Je také dobré si uvědomit, že plot (v podstatě souvislá, v průměru 1,60 metru vysoká hradba) vytváří na zahradě zbytečně zastíněná místa, kam by jinak mělo přístup v létě až do pozdního večera slunce. Ve vyprahlé zahradě, kde jsou zatím jen malé stromky, je to ale někdy ku prospěchu věci. V tom případě bude plot opět působit lépe a méně rušivě, necháme-li ho zarůst popínavými rostlinami.

-ag-Foto: www.isifa.com

Související článkyNový dům s plotem, nebo bez plotu?Jaký si vybrat zahradní plot?