Někdy úplně to první, nad čím často začnou přemýšlet lidé stavějící rodinný dům, je, jak a čím oplotit pozemek. Po domu ještě třeba není ani památky, ale už tady stojí masivní, bytelný plot, který vypadá, že přetrvá opravdu celé věky. A je na něm zřejmé, že musel stát opravdu hodně peněz. Málokdo naopak u nás přemýšlí o tom, zda vůbec nějaké ohrazení kolem pozemku stavět. Zda vůbec se mu chce za nějakým plotem nebo za zdí bydlet, zda se chce omezovat třeba v krásném výhledu do údolí nebo na řeku. Chce třeba prostě jen vidět, jak chodí kolem lidé a co se děje v okolí. Je možná mnoho důvodů, proč pozemek ohradit jen náznakově a citlivě a v maximálním souladu s přírodou.

Všichni známe z filmů vzhled předměstí v USA a „život bez plotů“ – trávníky s poštovními schránkami, chodníčky, cestičky, květiny, stromy... a maximálně nízké keříky mezi jednotlivými pozemky.

U nás automaticky opakujeme počínání našich předků a plot stavíme velmi fortelný. Subtilnější výplň polí ze dřeva už to nezachrání. Ale proč vlastně? Lidé se prostě často začnou jakoby bezděčně ohrazovat ... a až pak se podívají z okna hotového domu nebo se usadí poprvé v zahradě - a najednou se diví, že mají výhled místo na jezírko a květiny na něco takového, jako je drátěný plot nebo masivní hradba. Někdy ale pevný plot prostě vzhledem k charakteru lokality (bezpečnost, silná doprava v okolí) být musí.

Všechno ale také záleží na velikosti pozemku a situování domu na něm – je rozdíl, jestli máme vysoký plot ve vzdálenosti 30 metrů od domu a terasy, anebo přímo před nosem. Je pravda, že zpoza plotu není vidět k nám, ale má to i druhou stránku – my zase nevidíme ven, a často tento prvek vytváří na zahradě zbytečně zastíněná místa, kam by jinak mohlo slunce.

Mimochodem neprůhledným plotem se často také ochuzujeme o kontinuální nebo panoramatický výhled z pozemku; třeba bydlíme-li na kopci, nevidíme do údolí.

Pokud jsme koupili domek v hotové zástavbě, je možné vždy plot změnit, vylepšit jeho vzhled, snížit jej anebo z gruntu předělat - vybrat jiný materiál (místo plastu dřevo), anebo vsadit na čistě přírodní ohrazení pozemku.

Jestliže stavíme nový dům, součástí projektu by měl být i návrh oplocení, výběr materiálu a provedení tak, aby byl zcela v souladu s celou stavbou i okolím (přírodou nebo ulicí).

-ag-Foto: www.isifa.com

Související článek:Jaký si vybrat zahradní plot?