V dnešním pokračování seriálu o výstavbě nového rodinného domu v Průhonicích se vrátíme dovnitř domu. Před nedávnem jsme sledovali, jak vznikají hrubé omítky. Nyní se zaměříme na omítky štukové. Stejně jako v převážné většině jiných staveb developer pro vnitřní omítky tohoto rodinného domu 6+1 zvolil typ dvouvrstvých vápenocementových štukových omítek.

Než začali zedníci nanášet štuk, museli nechat zrát dva týdny hrubou omítku. Připomeňme, že veškeré hrubé omítky v rodinném domě Progres 8 byly provedeny pomocí strojní omítačky, a to tak, že nejdřív se omítly svislé pruhy (tzv. platle), které se srovnaly do svislice a do roviny. Následně se omítly všechny plochy a po zatuhnutí se pomocí hliníkových latí srovnaly do požadované rovnosti. Pro omítání vnitřních hrubých omítek stavebníci použili suchou maltovou směs, na rohy systémové rohové lišty a u oken zakončovací plastové lišty.

Zatímco hrubou omítku provedli stavebníci pomocí strojní omítačky, štukovou omítku již zedníci nanášeli ručně – ocelovými, plstěnými a molitanovými hladítky.

Jak na štukovou omítku

Na hrubou omítku nanesli řemeslníci slabou vrstvu štuku - ručně pomocí ocelových hladítek. Tloušťka nanesené vrstvy byla zhruba 1 - 2 milimetry. Konečná úprava této vrstvy se provedla po dostatečném zavadnutí hmoty plstěnými a molitanovými hladítky. Kouty místností se upravovaly speciálními hladítky. Při stáčení hladítky se povrch musel skrápět. Při štukování stropu v prvním nadzemním podlaží museli stavebníci zhotovit montážní lešení.

Finální štuková vrstva se prováděla ze suchých maltových směsí, které po rozmíchání s vodou vytvořily homogenní pastovitou směs.

Jakou vrstvu nanést Vnitřní štukové omítky plní především estetický a hygienický účel. Proto je třeba při jejich provádění dbát na rovnost a kvalitu provedení. Podklad musí být dostatečně rovný, vyzrálý a pevný. Je vhodné jádrovou omítku zdrsnit. Štukové omítky se nanáší pouze malá vrstva (do 2 milimetrů).

Pozor! Pokud by někdo chtěl větší vrstvou štuku vyrovnávat nerovnosti až několikamilimetrové, v těchto místech omítka popraská a ztratí soudržnost s podkladem.

Savá jádrová omítka se musí před nanesením vrstvy štuku navlhčit. Pokud se v jádrové omítce objeví trhliny, je třeba tyto trhliny vyspravit a zkontrolovat, zda není narušena přilnavost ke zdivu.

Jak se kontrolují omítky Štukové omítky se kontrolují dvoumetrovou příložnou latí a mohou vykazovat 2 - 3milimetrové odchylky od roviny v závislosti na typu místnosti. V místech osazení obložkových zárubní a v koutech místností je třeba dbát na absolutní rozměrovou souměrnost provedených omítek. Omítky nesmí vykazovat nerozfilcované plochy, viditelné tahy hladítkem a prázdná místa s viditelnou jádrovou omítkou. Plocha musí být hladká, celistvá bez výkvětů. Před malováním je vhodné ještě štukovou omítku lehce přebrousit. Plochy se štukují v celku, protože při dodatečném napojování k již vytvrdlé vrstvě se musí vynaložit značné úsilí a dovednost, aby styk byl neznatelný.

V dalším pokračování se vrhneme na obklady a dlažby…

-td- Foto: Central Group

Související články: Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - dvojgaráž Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - vnitřní omítky Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - topeni v podlaze Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - rozvody Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - okna Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - zateplení střechy Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - střecha Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - krovy Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - 2. nadzemní podlaží Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - stropy Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - izolace Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - počátek výstavby Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - financování Soukromí a luxus nedaleko hlavního města