U každého typu oken se používají stále kvalitnější materiály; přičemž trh nabízí okenní rámy dřevěné, plastové, ocelové, hliníkové a v poslední době stále častěji i rámy kombinované, například hliníkovo-dřevěné. Žádané technologické špičky oken disponují zvýšenými parametry tepelné a zvukové izolace a často také integrovanou protisluneční ochranou.

Hliník v různých podobách

Hliníková okna najdou místo všude tam, kde se dá předpokládat velké zatížení. Například u velkoplošných oken - prosklených stěn, dlouhých okenních pásů a zimních zahrad. Velmi pevný hliník výborně vypadá v kombinaci s minimalistickou fasádou, s bílou barvou ve svém sousedství, ale i barvami ostrými, ke kterým pak tvoří kontrast.

Životnost hliníkových oken se prodlužuje jejich barevnou úpravou vypalovanými barvami v mnoha odstínech nebo eloxováním (bronz, stříbrná, černá).

Špičková plastová okna

Technologické parametry u plastových oken dnes zahrnují 5 až 6komorový systém. Špičkové sedmi až dokonce osmikomorové systémy dovolují ještě vyšší odhlučnění interiéru; samozřejmostí je také tepelná úspora, protože každá další komora zabraňuje tepelným ztrátám.

Tvary při vší střídmosti nápadné

Oblouková okna a špičaté nadsvětlíky oken podnikatelského baroka jsou víceméně pryč, snad už jsou za námi také rozházené štíty katalogových domů arkýři, okny do půlkruhů a zasklenými podivnými balkóny. Ještě doznívá móda oken kulatých - velkých i malých jakoby lodních okének.

V trendu jsou spojené řady a pásy oken, a stále také několikadílná okna rohová, která si vzala předobraz v prvorepublikových vilách. Vrací se obdélníky v nejrůznějším poměru stran - od širokých velkorysých skleněných stěn až po úzké dlouhé střílny a štěrbiny orientované na délku (třeba v chodbě či na galerii) nebo na výšku (na schodišti).

Top skla

Při výběru oken si také všímejme parametru "součinitel prostupu tepla". Je označován písmenem U (W/m2K). Platí u něj, že čím menší číslo, tím lepší jsou tepelně-izolační vlastnosti okna, tím nižší tepelné ztráty bude vykazovat. Obvykle se tyto hodnoty pohybují mezi 1,2 a 1,5 W/(m2K). Velmi dobrá je hodnota zasklení U = 1,0 W/m2K, přičemž se dnes dosahuje špičkových hodnot ještě dokonce o jednu dvě desetinky méně. Dalšího zlepšení tepelně-izolačních vlastností lze dosáhnout vyplněním mezer mezi skly inertním plynem argonem. Jinou variantou je volba trojitého místo izolačního dvojskla.

Důležité ticho

Nejlepší dřevěná, plastová i kombinovaná okna vykazují výborné zvukově izolační vlastnosti, takže se používají na zvukové izolování domů stojících poblíž letišť. Tato okna využívají například izolačních trojskel a špičkového těsnění.

Typ hliníkovo-dřevěného okna

Tam, kde se hodí k jednoduchému tvarosloví fasády maximálně jednoduchá okna, lze zvolit taková, kde vystupuje do popředí celistvá skleněná plocha a obrys je potlačen - jsou to okna takzvaně bezrámová, se skrytým kováním. Například hliníkovo-dřevěné okno Edition 4 Vetro Design má natočenu dřevěnou část rámu do místnosti, ven je orientována hliníková strana; přitom každá strana může být v různých barvách. Okno je zaskleno trojitým sklem a součástí je také zabudovaná protisluneční ochrana - meziskelní žaluzie.

Dueta a roleta

Zatímco žaluzie nezatemní místnost úplně, takzvaná dueta ano. Jedná se o jednu z mnoha možností zabudovaného protislunečního systému v některých moderních oknech. Dueta je vlastně dvojitá látková žaluzie, variace na meziskelní roletu, kterou můžeme stahovat do různé výšky.

-ag-Foto: www.profimedia.cz