Na plast jemně

O plastových oknech víme, že jejich barvu zvolíme jednou provždy. Sice může být doslova jakákoliv, ale pak už se nedá změnit. Rámy z PVC nesmíte natírat. Plastová okna čistíme roztokem saponátů, vždy ale jemnými prostředky, které se ředí vodou. Nikdy čisticími prostředky s obsahem abrazivních přísad. Ještě horší by bylo zkoušet jít na špínu nějakou hrubou žínkou či dokonce drátěnkou. Povrchová úprava by se mohla dále poškodit také použitím chemických přípravků - ředidel, organických rozpouštědel, louhu. Pokud by se přece jen rámy poškrábaly, je lepší se obrátit na odborníka, v každém případě ho povoláme, pokud máme plastové rámy, které jsou potaženy akrylovou fólií s imitací dřeva nebo s podobnou povrchovou úpravou. Jinak lze velmi opatrně poškrábané místo přesmirkovat nejjemnějším smirkem a poté přeleštit jemnou vlnou, flanelem apod.

Dřevěná okna

Ideální pro dřevěná okna je omýt je neagresivním přípravkem, nepoužívat písky, krémy a silné roztoky čisticích přípravků. Čistíme je proto roztokem saponátu, který nesmí být silný a na dřevo nikdy nesmíme používat nadměrně vody. Dřevo není plast, a tak pracuje (dokonce na rozdíl od lidí pracuje stále), vodu nasáká a může bobtnat. Hadřík musí tedy být maximálně vyždímaný. Potom se doporučuje ošetřit je některým balzámem na dřevo a přeleštit flanelem.

Revize zdarma

Po osazení oken za nějakou dobu následuje kontrola a seřízení, což má většinou firma ve smlouvě, například do jednoho roku po osazení bezplatně provede jednou seřízení mechanismů a kontrolu. Potom už kontroly musíte platit. U dřevostaveb, kde si stavba sedá zejména první rok, se může objevit mezi oknem a stěnou jemná nebo výraznější trhlinka - proto je v ceně oken i revize a jejich seřízení během prvního roku. Pracovník je a jejich okolí prohlédne a případné trhliny vyspraví. Okenní kliky se seřídí, dotáhnou. Otevírání oken se také zkontroluje, zda je plynulé, bez problémů.

Odkoukáno z praxe: pozor na hřebíčky

Ještě k revizi oken: Na lištách přisazených k okenním tabulím jsme u jedněch oken zpozorovali zajímavý jev - některé hlavičky miniaturních hřebíčků ještě po pěti letech svítily stříbřitou barvou, dřevo kolem nich bylo naprosto v pořádku. Jiné ale byly zarezlé, dřevo kolem tmavé, nahnilé, změklé a do šířky postupně devastující i okolní zdravé dřevo. Řemeslník evidentně bral na jedno okno, na jednu lištu různé hřebíky, jeden nerez, jeden rezavějící. Toto je detail, který nikoho při předávání oken opravdu nenapadne, je to ale důvod všechno důkladně přezkoumat, na všechno se zeptat a případně si k předávání pozvat odborníka.

-ag-Foto: www.profimedia.cz