Na základě dotazníkového šetření společnost RE/MAX zaznamenala stoupající ceny bytů v cihlových i panelových domech ve většině měst České republiky. Důležitou složkou prodejního servisu realitních společností je financování nemovitostí. Nejčastějším prostředkem jsou stále hypotéky, jejichž objem však v posledním roce klesá.

Byty v paneláku jsou nejprodávanější

Dle průzkumu mezi realitními makléři a manažery společnosti RE/MAX, který byl proveden dotazníkovým šetřením v průběhu července 2008, došlo za poslední rok ke zvýšení cen bytů ve většině měst v České republice. Na základě meziročního srovnání vývoje cen bytů 3+1 (85 m2) v cihlových domech ve vybraných městech se v průměru zdražovalo nejvíce v Hradci Králové (20 %), Ostravě (12 %) a Liberci (12 %). V Plzni zůstaly ceny na stejné úrovni. V okrajových částech Prahy naopak poklesly (o 4 %). U panelových domů byly meziročně porovnány údaje bytů 2+1 (60 m2). Ty se zdražily převážně v Brně (o 20 %), Liberci (12 %) a Českých Budějovicích (8 %), ceny stagnovaly v Hradci Králové a dokonce mírně klesly v Praze (3 %) a Plzni (5 %). Nejprodávanější jsou stále byty v panelových domech (cca 65 %). Důvodem jsou především nižší ceny, široká nabídka a umístění v atraktivních lokalitách s vybudovanou infrastrukturou.

K pořízení vlastního bydlení pomáhá především hypotéka

Financování nemovitostí je nejdůležitější složkou prodejního servisu. Zhruba 80 % transakcí koupě nemovitostí se uskutečňuje prostřednictvím hypoték. Zájem o ně od roku 2000 prudce rostl, v posledním roce však došlo na trhu s hypotékami k propadu. V období od ledna do června 2008 bylo poskytnuto 59,5 mld. Kč, zatímco ve stejném období v roce 2007 činila celková suma 74,5 mld. Kč. Příčinami klesajícího zájmu o hypotéky jsou zavedení nové daňové reformy a zvýšení sazby DPH, které zvedlo ceny nových bytů a domů, rostoucí úrokové sazby a vysoká srovnávací základna roku 2007.

S cílem usnadnit svým klientům přístup k hypotékám začíná stále více společností spolupracovat s bankovními institucemi a rozšiřovat své služby o nabídku hypoték.

-RE/MAX-