A co bylo před deseti patnácti lety pro většinu lidí u nás nadstandardem v zařízení bytu, je dnes naprostým standardem - v kuchyni to platí o digestoři, pomalu i o myčce nádobí, u plastových oken o počtu komor a kvalitě těsnění, v koupelně se zvyšuje kvalita sprchových koutů a přibyly rohové vany. A takové věci jako dlažba, obkládačky, podlahy - to je kapitola sama pro sebe. Proto se vždy a znovu musí definovat určitá úroveň bydlení a zařízení jako základ - standard. V daném období, v dané lokalitě, v dané cenové kategorii.

Zlepšení standardu bydlení člověka ovšem spočívá v první řadě v jeho vyřešení - ať už koupí bydlení nového nebo rekonstrukcí stávajícího. Primárním standardem bydlení je přitom bezesporu lokalita - umístění domu nebo bytu. To představuje základní kvalitu, kterou už dodatečně nemůžeme změnit, na rozdíl od dlažby nebo oken.

Do poloviny 20. století

Asi v půlce 19. století měla většina bytů dvě místnosti - kuchyni a pokoj. Podlaha byla prkenná, ve vesnických domech ale třeba také žádná - jen udusaná hlína. Koupelna nebyla, záchod býval společný (například v pavlačových domech), na venkově stál na dvoře. Ještě na konci 2. světové války u nás kolem 80 % bytů nemělo koupelnu a splachovací WC, což ovšem bylo například standardem v Baťových zlínských zaměstnaneckých domcích už o dvacet let dříve!

Pokud jde o interiéry, standardy bydlení určují převážně takové stavební prvky a zařizovací předměty, jako jsou omítky, schody, dveře, podlahové krytiny, obklady, dlažby, sanita, kuchyňské spotřebiče. Standardem tady je už dávno kuchyňská digestoř, a jak čas postupuje, stává se jím myčka nádobí.

Pokud jde o kvalitu oken, příkladem může být základní nabídka plastových oken v projektu rodinného domu s tím, že firma může namontovat i jakákoliv jiná, která projekt dovolí. V nových bytových domech to samozřejmě není možné - všechna okna fasády jsou stejná.

Co bývalo standardem

Byty panelových domů 60. - 80. let například měly kovové zárubně, béžové nebo našedlé obkládačky, PVC v celém bytě včetně koupelny a bylo zde koupelnové plastové jádro s jedním typem umývadla. Často prostorově nedostatečná, miniaturní kuchyně měla jeden typ kuchyňské linky a ovšem už skoro vždy digestoř. A vysokou spížní skříň, přičemž prostorné spíže převážně zmizely, což byl krok zpět proti předcházejícím letům a individuálnímu bydlení.

Nadstandard a standard našeho dnešního bydlení

U méně nákladných bytových projektů se objevuje ve standardní nabídce průměrné PVC a jednoduchá dlažba, levnější dveře, levný typ sanity a dalšího zařízení.

Developerské firmy při charakterizaci nabízeného dražšího nového bydlení často uvádějí: "vysoký standard v základní ceně" a také ještě "výběr z mnoha typů nadstandardního vybavení za zvýhodněnou cenu". To znamená například: luxusnější dlažba a obklady, dřevěné dveře, značkové kuchyňské spotřebiče, plovoucí podlahy, kvalitní okna, centrální vysavače a často je v ceně bytu ještě značková kuchyně, garážové stání nebo garáž. Jako nadstandardní jsou například montovány radiátory dotvářející styl interiéru a nenarušující vzhled místnosti, kvalitní žaluzie, dražší digestoře, dřevěné podlahy, a také podlahové topení alespoň v části bytu. Dále to může být klimatizace, která dnes už zároveň topí, a to s minimálními náklady.

Zatímco standardem jsou balkony, terasy, nadstandardem pak zimní zahrady v bytových domech. Nadstandard představuje také ostraha objektu, případně recepce, a domácí telefony z recepce i monitorování společných prostor domu.

Případně v suterénech bytových domů jsou v současném pojetí sklepy a komory, může být posilovna, tělocvična, sauna. A v rodinných domech si ovšem lze vymýšlet donekonečna - domácí bazén, soukromé fitness a wellness a tak dále...

-ag-Foto: www.profimedia.cz