Někdy tak, že jim říkáme materiály „netradiční“. Rozhodně jsou dnes v centru pozornosti a pracují s nimi jak nadšenci amatéři, tak i renomovaní architekti.

Nejedná se přitom jenom o módní návrat k přírodě, tradiční materiály jsou nealergické a umějí doma vytvořit vhodné mikroklima i bez praček vzduchu.

Hliněné omítky přicházejí do módy

Při důkladné renovaci kuchyně a jídelny staršího domu, při rekonstrukci chalupy i jiného rozsáhlejšího víkendového bydlení – starého statku, usedlosti, dvorce – se přímo nabízí využití hliněných omítek, které v současnosti nacházejí stále širší popularitu.

Pokud se nechcete obrátit na specializovanou firmu, která se těmito omítkami zabývá, a hodláte se všechno naučit a pustit se do díla sami, zúčastněte se třeba některého semináře, na kterém se příprava a aplikace hliněných omítek vyučuje a názorně zkouší.

Hlína má mnoho zajímavých vlastností, přičemž některé jsou nečekané a opravdu nadstandardní. Například drží stálou a optimální vlhkost v místnosti. Omítka vzdušnou vlhkost rychle vstřebává, a naopak velmi pomalu vydává, v závislosti na teplotě, na ročním období. Vhodná je proto nejen do kuchyně, ale také do koupelny. Navíc vykazuje antialergické vlastnosti a tvoří mikroklima, kde se dobře dýchá. To oceňují i astmatici.

Krása starého dřeva Leckdo je v pokušení v interiéru a zejména v rozlehlé kuchyni doma či na chalupě využít různé staré trámy. Jako viditelný, přiznaný prvek, který dodá místnosti tu pravou atmosféru. Trámy a trámky se dají využít i zcela funkčně. Třeba jako police na krásné staré nádobí či sbírku kafemlejnků. Je možné na ně také zavěsit sady pánví a poklic. Trámy nepatří ale jen ke starému kuchyňskému venkovskému českému stylu, ale vhodně doplní i interiéry ve stylu středozemním.

Pokud máme v úmyslu použít trámy staré, musíme se přesvědčit, že je dřevo zdravé, nenapadené cizopasníky, například dřevomorkou domácí nebo červotočem. Obrátíme se proto vždy na truhláře, který naše plány posoudí a dřevo povrchově upraví, ošetří a napustí.

Nechme se tedy starými dobrými materiály inspirovat, ale nepracujme s nimi bez předběžných znalostí, pokud se do díla chceme pustit sami. Svěříme-li práci odborníkovi, vybereme si ho podle kladných referencí ze svého okolí.

-ag- Foto: http://www.isifa.com/, http://www.hlinenedomky.cz/