Z dlouhodobějšího hlediska se doma vlastně pořád něco předěluje a zase něco spojuje, bourají a zase se staví příčky. Tak, jak aktuálně potřebujeme rozdělit nebo spojit prostor...

Někdy snad v každé domácnosti nastane situace, kdy doma nutně potřebujeme o pokoj více anebo alespoň nějaké uzavřené zákoutí, nerušený kout. Například když se nastěhujeme s prací domů, nebo když doroste do určitého věku dítě. Velký prostor byl sice výborný jako herna pro malé děti, ale teď náhle potřebujeme dva menší pokoje. Pokud je původní místnost průchozí a má dvě okna a optimálně ještě dva radiátory, je vyhráno a práce bude podstatně méně.

Od nejtenčí k nejsilnější

Na tom, zda potřebujeme prostor oddělit víceméně opticky, nebo vybudovat novou, zvukově standardně izolovanou místnost, pak bude záviset výběr materiálu ke stavbě příčky. V prvním případě se bez velkých stavebních úprav můžeme obejít: stačí instalovat lehké rolety či efektní japonskou stěnu. V případě druhém se poradíme s odborníky (někdy je nutné také stavební povolení) a pozveme zedníky. Místnost lze rozdělit vyzděním, postavením příčky se vším všudy. Budou v ní možná dveře, může být z tvárnic, třeba v kombinaci s luxfery. Další možností je pak využití sádrokartonu.

Sádrokarton V dřevostavbách mají příčky mezi místnostmi většinou asi jenom 15cm tloušťku při zachování standardní, předepsané zvukové izolace. Jejich výhodou je možnost pozdější přestavby, variování prostoru s nejmenšími možnými komplikacemi. To znamená, že už když dům stavíme, firma nám může na přání vytvořit různé varianty v dřevěných panelech, nerealizované dveře tam, kde se dá předpokládat, že by jednou, třeba po letech, mohly být.

Až se rodina rozroste nebo si nastěhujeme domů kancelář, tam, kde je stěna, mohou být v budoucnu bez problémů dveře. Jsou tam už od doby, kdy se dům stavěl, ale jsou připravené, „spící“, pod sádrokartonem a omítkou.

Přesto i v dřevostavbě si můžeme vymyslet a realizovat kdykoliv později, když už bydlíme, různé příčky. Mohou být plnohodnotné 15cm, ale také i jenom poloviční tloušťky. Jejich stavbu bychom měli vždy ponechat na odborné firmě, mající zkušenosti s dřevostavbami, pokud příčku nerealizuje rovnou společnost, která nám postavila dům.

Efektní a bytelné skleněné příčky Krásným předělem interiéru jsou skleněné tvárnice, známé luxfery. Není to příčka jen funkční, ale neokoukaný a vzhledově originální prvek interiéru, který přitahuje pozornost. Průsvitná příčka sice nese, propouští světlo (odtud její název), ale je neprůhledná a navíc tlumí zdatně zvuky. Vybírat můžeme z mnoha typů. Klasické skleněné čiré nebo matové kostky jsou k mání kromě bílé v mnoha pastelových barvách.

Přepažit nebo částečně oddělit lze jimi skoro cokoliv, a vytvořit tak novou místnost nebo zákoutí. Ideální jsou k částečnému oddělení kuchyně a jídelny. Hodí se zejména k interiéru vyvedenému z kovu a skla. Rozlehlejší koupelnu ve starém domě také rozsvítí luxferová stěna, vytvořit se tady dá třeba originální sprchový kout nebo jiný předěl.

Velkou výhodou skleněných tvárnic je to, že z nich nemusí být jenom rovná zeď – lze například vystavět velmi efektní a esteticky působivé půlkruhy nebo vlnovky. Kombinovat lze také luxfery s plným zdivem v pásech nebo čtvercích.

Stěna z luxferů na rozdíl od příčky ze sádrokartonu něco váží, a také se v případě, že zase někdy budeme prostor spojovat, o něco hůře odstraňuje. Vyplatí se tedy před samotným budováním příček a předělů vše promyslet a konzultovat; a uvažovat přitom třeba i o opětném spojování místností někdy ve vzdálenější budoucnosti.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/