Jak ale kýžený chládek vytvořit, když klimatizaci nemáme a stolní větráky osvěží minimálně? Nejjednodušším řešením je zastínění oken – a to jak zvenku, tak i zevnitř. Ještě než se pustíme do jednotlivých možností, připomeňme, že je nutné brát v potaz stálobarevnost materiálu, ze kterého je clona vyrobena. Znamená to, že mu každodenní přímé sluneční záření nebude škodit, naopak ho zachytí, takže získáme stín a navíc jím utlumíme hluk. Vhodný je materiál s antistatickou úpravou, která zajišťuje snadnější údržbu, samozřejmostí jsou netřepivé konce.

Stíníme zevnitř

K běžnému zastínění oken patří záclony a závěsy, které zároveň zabraňují přímému pohledu do místnosti. Dávno odzvonilo těžkým látkám, nabízeny jsou materiály, které díky novým technologiím nepropouštějí dovnitř světlo a fungují jako tepelná izolace. Dekor a barvu vybíráme s ohledem na celkové barevné ladění interiéru, přičemž dbáme na to, aby zvolený vzor a odstíny dokreslovaly celkový ráz zařízení.

Využíváme-li závěsy spíše jako dekorativní prvek pokoje, pak se vyplatí je kombinovat se žaluziemi. Rozeznáváme vertikální provedení, vhodné především do kanceláří, je-li ale vybíráno s citem, dokáže suplovat závěs či některé dělicí prvky. Používají se textilní lamely, které by měly mít antistatickou úpravu a maximálně izolovat hluk. Oknům ale mnohonásobně víc sluší provedení horizontální. Žaluzie jsou vyráběny z hliníku, který je nabízen v široké škále barev, nebo ze dřeva, které odpradávna navozuje pohodovou atmosféru, v oknech navíc zvyšuje tepelnou izolaci. Je k dispozici z různých dřevin, jejichž původ určuje zároveň i cenu výrobku (např. teak).

V poslední době se stále více těší oblibě běžné textilní rolety, které mohou být i plizované, rozeznáváme je podle způsobu ovládání. To může být pružinové, řetízkové nebo elektrické. Oblíbené jsou i římské rolety. Je to několik pravidelných horizontálních dílů přichycených v kolejničkách u stropu a země, které se nezávisle na sobě posouvají.

Venku, a přece ve stínu Přestože je na přímém slunci nesnesitelné teplo, přece jen si pod širým nebem můžeme vytvořit příjemný chládek. Vhodnou možností jsou výsuvné markýzy, ideální především na terasách či nad sezením v blízkosti domu. K jejich výrobě se používají textilie, které kromě standardních vlastností musí být opatřeny voděodolnou a protiplísňovou úpravou. Plní tedy zároveň funkci slunečníku i deštníku. Markýzy se vyrábějí ve standardních rozměrech anebo na míru, ovládají se stejně jako rolety, přičemž mohou být doplněny o vlastní „rozum“. Ten myslí za uživatele, a tak jakmile vysvitne slunce, markýza se sama vysune, v lijáku se naopak schová.

Ti, co nemají možnost markýzu přichytit k domu, mohou zvolit klasický slunečník, který je nabízen v různých velikostech, takže pod něj můžeme schovat i celý jídelní stůl se židlemi. Na trhu nalezneme i samostatné stříšky, které se instalují na začátku sezony. Tvořeny jsou konstrukcí, která se kotví do země a tvoří základnu pro připevnění stínidla.

Klasika Tradičním venkovním zastíněním jsou klasické dřevěné okenice, které navíc v zimním období fungují jako tepelná izolace. Instalují se zvenku, jejich funkcí je zvýšit bezpečnost domova a zároveň ho ochránit před sluncem. Okenice se dodnes vyrábějí ze dřeva v kombinaci s nápaditým kováním a jak jinak než v bohaté škále odstínů.

Materiály použité ke stínění musejí: - pohlcovat hluk a světelné i tepelné záření - být stálobarevné - mít antistatickou úpravu - být netřepivé - snadno se udržovat - esteticky doplňovat celkový charakter místnosti

-td- Foto: http://www.profimedia.cz/