Pak v každém z těchto případů jste ideální adept na stavění domu chráněného zemí. Jeho pořizovací cena je velmi příznivá a provozní náklady jsou zanedbatelné. Vaše děti už v domě budou žít skoro zadarmo. A to je při prudce vzrůstajících cenách energií opravdu co říci.

Některá zahraniční čísla říkají, že domy chráněné zemí jsou dnes asi o 15 % dražší než tzv. klasické, konzervativní nadzemní domy. Jsou ale už levnější než domy nízkoenergetické a vycházejí ještě výhodněji v porovnání s domy pasivními. Náklady na domy dokončené na ekosídlišti Jižní Chlum (Lhotka u Zlína) v roce 2008 vycházely asi na 35.000 Kč/m2 - a to včetně vzduchotechniky a zabudovaného solárního systému. Významný je ale na tom ten fakt, že jsou to jediné obytné stavby, u kterých má už druhá generace obyvatel díky extrémně levnému provozu splacenou investici na stavbu domu, a žije se tak nadále už v domě téměř zadarmo. Jak je to možné?

Pozoruhodně nízké provozní náklady

Domy mají výhody pasivně-solárních staveb. Jejich princip vychází z využití tepla akumulovaného zeminou, která obklopuje dům. V domě nejsou zapotřebí obvyklé (a nákladné) topné a klimatizační systémy.

Jestliže je dům optimálně projektovaný i umístěný (jižní orientace bez stínění okolním terénem a otevřená jen jižní strana domu), pak se do domu nemusí instalovat vytápění. V mrazech stačí přitápět vzduchotechnikou, která je propojena s rekuperací tepla. Dům je zcela nezávislý na vnějších zdrojích, když se využije i solární ohřev, nebo se přidají krbová kamna s výměníkem. Ve slunných dnech vodu ohřívají solární panely a jinak ji ohřívá v akumulační nádrži elektřina.

V létě je dům před přehřátím chráněný kromě obklopující zeminy také zastíněním jižních oken. Možnosti jsou různé, nejvíce se osvědčuje kombinace žaluzií nebo markýz s přírodním stínem – ideální je pergola s popínavkami a listnaté stromy (obojí je opadavé, takže v zimě listí nebrání slunci svítícímu do velkoplošných oken).

Zelené domy lákají příznivce neobvyklých staveb i milovníky klidu a zeleně. Domy působí příznivě na nervy, úzkostliví lidé mají v tomto domě pocit bezpečí, útulnosti, krytých zad. Zadní místnosti otočené na sever jsou zanořené do terénu a světlo se sem přivádí shora, takzvanými tubusovými světlovody, které do interiéru díky své technologii umějí přivést pozoruhodné množství světla. Příjemné horní rozptýlené světlo evokuje malířský ateliér. Místnosti situované na jih jsou naopak v maximální možné míře prosvětlené, prosklené. Západní a východní stěna se pak více či méně plynule a postupně – podle konkrétní situace, projektu i charakteru terénu - zanořuje do terénu.

-ag- Foto: Občanské sdružení Zelené bydlení