Okno je vlastně duší našeho domova, díky němu jsme ve stálém kontaktu s přírodou a sluncem. Je také důležitou součástí celkového vzhledu našeho domu a bytu. Pokud tedy stavíte či rekonstruujete, věnujte pozornost jeho výběru. Přinášíme několik tipů, jak vybrat ten správný materiál pro vaše okno.

Dřevo a plast

Výběr materiálu je dán nejen funkčností, ale také estetikou. Starším domům a přírodním materiálům určitě nejvíce sluší okna dřevěná. Novostavbám a moderně vyhlížejícím domům zase plastová. Tato volba je víceméně věcí vkusu. Důležité jsou ale vlastnosti obou materiálů. Dřevěná okna vydrží dlouhou dobu a není výjimkou, aby například okna dubová vydržela sto let. Vyžadují ale pravidelnou péči. Je třeba je po určité době zbrousit a nalakovat, ale není třeba je měnit. A právě náročná péče může být důvodem, proč zvolit okna plastová. Ta sice nenabídnou stejnou trvanlivost, ale zároveň jsou prakticky bezúdržbová.

A co třeba hliník Nesmíme také zapomenout na další materiály, například hliník. Ten už se řadí mezi řešení luxusní, a tomu také odpovídá jeho cena. Okna, dveře i další stavební prvky vyrobené z hliníku vykazují velmi dobré technické vlastnosti, zejména vysokou kvalitu, různorodost zpracování, vysokou pevnost a vynikající vzhled.

Vybíráme barvu Okna už nemusí být jen bílá, v nabídce firem je naleznete v mnoha nepřeberných odstínech. Pokud volíte okna dřevěná, naleznete v nabídkách firem cca 20 přírodních odstínů. U oken plastových je to ještě mnohem více, volit můžete zhruba ze 40 přírodních i pastelových barev.

Cena a financování Cena jednotlivých provedení se samozřejmě hodně liší. S nejvyšší cenou počítejte u oken hliníkových. Okno o velikosti 1 x 1 m pořídíte okolo 10 tisíc korun. Asi o 30 – 40 % levnější budou okna dřevěná. O dalších 20 % levněji oproti dřevěným pořídíte ta plastová.

Nemáte-li dostatek financí na výměnu oken, pak prostředky na financování jejich výměny můžete získat ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů (v nabídce tuto možnost má např. Raiffeisen stavební spořitelna).

-td- Foto: http://www.profimedia.cz/