Vždy je to velká investice, velké dilema ve vybírání, často těžké uvažování a velká zodpovědnost při rozhodování vzhledem k široké nabídce na trhu i s přihlédnutím k tomu, že bychom se neměli splést, protože je to rozhodnutí na dlouho - za rok dva určitě okna znovu měnit nebudeme. Je to tedy proces poměrně náročný, ale když se vše povede, radostný, v opačném případě stresující. To ale bohužel poznáme až po zasazení oken a po nějaké době bydlení s nimi - většinou s nastupující zimou, kdy například zjistíme, že se okna potí. Podle čeho se tedy při jejich výběru orientovat?

Důležité je:

a) nevybírat nikdy sami, bez konzultace ne jednoho, ale lépe několika odborníků.

b) uvědomit si, že nebudeme žít v okně, ale v domě. Neboli - okno je nedílnou součástí domu, spojené s okolními konstrukcemi, s kterými bude ve stálé relaci. Bude stárnout spolu s nimi, bude u toho, když třeba dřevostavba první rok bude vysychat a podobně.

c) nebudeme se z 90 % dívat dovnitř do oken, ale ven z okna. Nedívejme se na okna jen na obrázku, případně na realizovaném domě zvenku - z této strany nás totiž zajímají paradoxně pouze při jejich vybírání - jinak pak už navždycky budeme žít uvnitř, uvnitř domu a z oken se budeme dívat z místnosti. Tím samozřejmě ale neříkáme, že vzhled oken z vnější strany můžeme úplně opominout - zde se snažíme o to, aby ladila s fasádou i stylem domu.

Malý příklad: Výška oken - není dána, není jednotná. Pozor na jejich výšku od podlahy vzhledem k naší tělesné výšce! Stejně jako se objevují nejrůznější okenní varianty - kulatá okna, úzké vertikální i horizontální střílny, stejně občas architekt posadí okno výš či níž. Záleží na tom, aby to bylo v relaci k výšce uživatele. A to může být někdy problém - vyšší řadu oken má vysoká osoba u pasu, zatímco 160 cm velká hospodyně bude mít řadu oken ve své krásné obytné kuchyni někde u krku a bude si připadat jako v ponorce. I tady se musí přemýšlet předem a "na míru".

Okna z různých materiálů

Vybírat lze mezi mnoha typy oken hliníkových, plastových, dřevěných, mezi nimi jsou to okna špaletová vhodná zejména při rekonstrukci historických domů, tedy stálého i rekreačního bydlení. Dále jsou tady okna kombinovaná - plastovohliníková.

Nová okna skoro vždy změní mikroklima v místnosti

Zvýší se vzdušná vlhkost - nová okna jsou mnohonásobně lépe izolovaná než okna třeba 50 let stará. S okny proto pořiďme vlhkoměr a při výběru opět kontaktujme různé odborníky, kteří nám sdělí, zda lze očekávat s novými okny ušetření peněz za vytápění, nebo současně také budou hrozit při zvýšené vlhkosti třeba plísně na stěnách. Doporučí vhodný typ oken a další provoz - větrání apod.

Dělená a nedělená okna - vliv na množství světla v interiéru

Nová okna mají poměrně masivní rámy - kvůli promyšlenějšímu těsnění. Proto menší okna dělená, zejména pokud jsou tmavá, viditelně sníží světelnost v místnosti, také toto je třeba zohlednit při výběru - jak velká a jak moc členěná okna objednat.

Pokud chceme dřevěná okna dělená, lze toho dosáhnout také použitím oken nedělených a dodáním falešného dělení - speciálními rozčleňujícími meziskelními mřížkami (které nemusí být zdaleka jen zlaté, ale například i imitující dřevo).

Barvy

Tmavé místnosti zesvětlí okenní rámy a křídla bílá, žlutá, oranžová, nehledě na použitý materiál. Vnější stranu oken barevně přizpůsobujeme fasádě a u vnitřní strany dbáme na to, aby vhodně dotvářela dojem z interiéru. Kontrasty se stěnami měníme střídáním barevnosti stěn. Nezapomeneme, že některá dřevěná okna se dají přetřít, ale červená plastová okna budou navždy červená.

Fixní okna ušetří i polovinu financí na náklady

V rodinném domě zejména v přízemí při větším počtu oken nemusejí být všechna otevírací, ale mohou být i fixní, stále zavřená. Musíme ale pečlivě vybírat. Velmi se tak ušetří (fixní okno může být i za polovinu ceny), ale musíme vědět předem: jak okno čistit zvenku (v přízemí bez problémů) a jak místnost větrat (například ze dvou oken v ložnici samozřejmě jedno musí být otvíratelné). Fixní a otvíratelná okna můžeme prostřídat například v delší řadě oken třeba v obývacím propojeném prostoru.

Orientace oken

Správně vybrané kvalitní okno, ale špatně umístěné - tady může vzniknout další problém. Na sever by se dům měl co nejvíce uzavřít z důvodu zateplení a úspor; sem by měla vést malá okénka s co nekvalitnější izolací, úzké výhledové střílny a podobně. Na jih se většinou dům otevírá slunci velkými okenními plochami, což je příjemné při nízkém zimním slunci, ale v létě vyžaduje zastínění. Pozor na plýtvání teplem u velkorysých, krásně vyhlížejících okenních ploch, rohových členěných oken a podobně - vždy konzultujme s nezávislým odborníkem.

Různé možnosti otevírání

Okna by se měla rychle a pohodlně zavírat a otevírat a mít různé možnosti otevírání: vyklápění, třeba na několik poloh, mikroventilaci. Problémy bývají s otevíráním velmi dlouhých módních oken (až 160 cm), nelze je většinou jen vyklápět, protože je nutno je umývat. Záleží na tom, zda jsou okna v přízemí a můžeme je pohodlně umýt zvenčí, nebo v patře - na tom bude záležet výběr způsobu jejich otevírání.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/