Nepřeberné možnosti

Při výběru vnějších parapetů je potřeba přihlížet především ke vzhledu, typu a materiálu oken. Nezdá se to, ale právě vnější parapety dotváří dojem z celého domu při celkovém pohledu na něj. Záleží na tom, zda jsou světlé, tmavé, lesknoucí se na slunci, nebo světlo pohlcující. Zda se s omítkou domu doplňují barevně, ladí tón v tónu, nebo jsou zcela barevně v kontrastu. Jinak budou vypadat nákladné měděné parapety vedle bílé a jinak vedle temně červené zdi. Stejně rozdílný bude dojem běžných bílých parapetů vedle bílých plastových oken nebo vedle nákladných oken dřevěných. Okno by parapety měly doplňovat, dotahovat, zvýrazňovat, ne dojem z něj rozbíjet, narušovat.

Vnější kovové parapety se mohou vybírat z téměř 200 barevných odstínů, stejně jako plastová okna; tak se může dosáhnout naprosté barevné shody - lze mít třeba oranžová nebo olivová okna i parapety.

Pro ochranu fasády

Parapety čistíme podle pokynů výrobce. Vnější parapety mají určitý úhel, který zaručuje stékání dešťové vody směrem od fasády a její odkapávání mimo omítku pod oknem. Proto jen podmíněně mohou sloužit jako odkladiště na všechny možné květináče s letničkami. Okna plná květin ale chce většina z nás, proto je třeba dodržovat zásadu, že neklademe na parapety květináče na miskách, které lehce přetékají anebo mohou spadnout. Vždy při jejich plánované výzdobě myslíme na to hlavní, a to je časté zalévání přes léto. Dnes jsou sice většinou fasády samoomyvatelné, voda jim neuškodí, ale není to pravidlem a voda se zeminou nadělá nepěkné tmavé cestičky. Na vnější parapety proto volíme přednostně kvalitní samozavlažovací truhlíky na květiny. Nezapomínáme, že jeden vizuální celek bude tvořit rám okna, fasáda, parapet a květiny. Jejich barvu vždy volíme uváženě, "smutnější", střízlivější fasádu s nenápadnými okny oživí živá směs barevných květin. Pokud jsou ale stěny i okna barevné, lepší bude výběr jedné barvy květin. Nic nezkazíme barvou bílou.

Vnitřní parapety s nosem, nebo bez něj

Vnitřní parapety mohou být různé - teracco (dříve velmi oblíbené, pevné, odolné), luxusní mramorové, ale ve starých domech se vyskytují třeba pískovcové. Jinak se používají dřevotřískové, a to i k oknům plastovým. Pouze tam, kde je v místnosti vyšší vzdušná vlhkost, se k plastovým oknům přidávají parapety plastové. Jsou odolné, bezúdržbové a mají široké barevné možnosti, právě tak jako plastová okna. U vnitřních parapetů jinak platí, že čím jsou hladší, tím se lépe udržují. Takže jestli se nechcete namáhat, vynechte jemné struktury a rastry.

Pokud jde o tvar, nabízejí se obvykle parapety s takzvaným "nosem", anebo bez něj. Nosem je míněn vertikální přední přesah, prodloužení okraje parapetu směrem dolů. Z pohledu zpředu se tak parapet jeví jako "tlustší", jeho přední hrana je široká. Opakem jsou tenčí, subtilní, jen asi 2 až 2,5 cm silné parapety, které nenásilně okno dotvářejí, ale nedominují, netvoří pod ním výraznou linku.

To jsou vnitřní parapety běžně prodávané, existuje ale celá škála náročnějších parapetů v různém provedení, z různých materiálů, různého vzhledu. Mohou to být třeba krásné parapety vyskládané z dvakrát pálených cihel - červených nebo bílých. Parapet může být i mramorový nebo z dřevěného masivu (vysoce efektní jsou v témže odstínu jako dřevěná okna). Prodávají se ale i matové hliníkové, z různých slitin, anebo třeba také z pravého nebo umělého kamene...

Tip: Malá okna ve staré chalupě zkrášlí nové krásné parapety z dřevěného masivu. Ty původní, pokud jsou jen z prken, odstraníme a na míru necháme udělat nové, široké, s dostatečným přesahem. Povrchová úprava - třeba včelí vosk, který zvýrazní barvu a kresbu dřeva.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/, Helopal