Průměrná domácnost u nás za rok spotřebuje pro vytápění a ohřev vody okolo 40 GJ tepla. Pro bilanci ročních nákladů na vytápění je sice důležité, kolik teplo stojí, ale i to, kolik tepla spotřebujeme, tedy jak dokážeme s teplem hospodařit.

Pokud sledujeme vývoj cen energií, postarali jsme se už určitě o to, aby byla veškerá teplovodní vedení mimo byt obložena tepelnou izolací. Regulace topného systému a užití termoregulačních ventilů na radiátorech jsou také samozřejmostí. Stejně jako výměna starých oken za nová s lepšími izolačními vlastnostmi. Okna můžeme ještě dovybavit vnitřními žaluziemi. V zimě snižují úniky tepla a v létě chrání před slunečním žárem. Spotřebu tepla mohou snížit i okenice.

Důležité maličkosti

Důležité je efektivně větrat. V zimě je třeba otevřít celé okno na krátkou dobu. Během několika minut se rychle vymění vzduch, ale neprochladnou stěny. Jejich ohřátí si vyžádá mnohonásobně více energie. Součet teplot stěn a vzduchu v místnosti by měl být okolo 38 stupňů. Přijatelná tepelná pohoda v místnosti se pohybuje kolem 21 stupňů.

Radiátor bývá zpravidla umístěn pod oknem, aby do místnosti lépe proudilo teplo. Chybou je jeho zakrývání nebo nevhodné obložení nábytkem. Kolem radiátoru je nutný prostor pro cirkulaci tepla do místnosti. Tmavý matný nátěr radiátoru sice zvyšuje jeho sálavé účinky, ale barvě pak musíme přizpůsobit interiér. Ten můžeme ponechat, pokud za radiátor umístíme jednoduchou teploodraznou desku či fólii. Není drahá a při dnešních rostoucích cenách tepla se brzo zaplatí z úspor tepla.

Zasklením balkonů zvětšujeme „obytný prostor" a vytváříme další vzduchovou kapsu, díky které se venkovní stěny méně ochlazují. Tím spotřebujeme méně tepla. Další teplo ušetříme následným využitím pasivního solárního vytápění.

Správné návyky

Významných úspor dosáhneme i dodržováním jistých pravidel chování. Je-li nám zima, přestože teplota v místnosti je jako jindy, raději se tepleji oblečeme. Každý stupeň teploty navíc zvyšuje náklady na vytápění o 5 %. Opouštíme-li byt jen na pár hodin (práce, škola, zábava), nesnižujeme teplotu vytápění pod 18 °C. Při návratu si rychlé ohřátí především vychladlých stěn může vyžádat i více energie, než kolik jsme ušetřili útlumem vytápění přes den.

I u teplé vody dosáhneme úspor dodržováním několika pravidel. Čistit si zuby nebo mýt nádobí pod tekoucí teplou vodou se na celkové spotřebě tepla jistě odrazí. Ale v hygieně se nemusíme omezovat. Každodenní sprcha vydá i za jednu celotýdenní vydatnou koupel.

Šetřit, ale s mírou

I přes všechna tato opatření budeme v našich zeměpisných šířkách asi ještě nějaký ten rok v zimě teplo potřebovat. Ale i šetřit musíme s mírou. Základní spotřeba tepla na vytápění a ohřev vody ve tří až čtyřčlenné domácnosti by v klasickém zatepleném panelovém domě neměla klesnout pod 30 GJ za rok. Jinak nemůžeme dodržovat základní hygienu a v bytě hrozí vznik a šíření plísní a další znehodnocení bydlení. To samozřejmě neplatí o pasivních a nízkoenergetických domech.

Když s teplem nebudeme plýtvat, můžeme účty za teplo zkrotit na únosnou mez. Ač v rodinném rozpočtu budou hrát vždy důležitou roli – energie se na peněžních vydáních domácností podílí průměrně asi z jedné desetiny.

Desatero rad majitelům a nájemníkům bytů:

  1. Teplovodní vedení mimo byt má mít dostatečnou a funkční izolaci.
  2. Topný systém je třeba vyregulovat, seřídit ventily.
  3. Zabraňte úniku tepla netěsnícími okny.
  4. V zimě větrejte jen krátkou dobu, ale intenzivně, aby neprochladly stěny.
  5. Nezakrývejte radiátory nábytkem, nechte teplo proudit do místnosti.
  6. Zkuste teploodraznou fólii za radiátorem.
  7. Zasklený balkon sníží ochlazování vnějších stěn.
  8. Nižší nastavená teplota sice snižuje náklady, ale prochladlý byt studí, a spotřebujeme pak více energie na zahřátí.
  9. Sprchování je levnější než vanová koupel.
  10. Šetřit se vyplácí, náklady na energii jsou významnou položkou rodinných rozpočtů.

Mgr. Pavel Kaufmann, Teplárenské sdružení České republiky