Jedním z důvodů je poněkud nevýhodný poměr užitná plocha domu versus cena v porovnání s domem podkrovním.

Příjemný, otevřený dům

Nicméně pravdou zůstává, že bungalov je specifický a velmi příjemný dům otevřený do zahrady, a když už se rozhodneme v něm bydlet, měli bychom ho zařídit tak, abychom využili všechny jeho přednosti a potlačili možné nedostatky. Výhodou je nesporně absence schodiště - důvodem pro pořízení právě tohoto typu domu je skutečnost, že není nutné chodit neustále nahoru a dolů. Velmi příjemná je otevřenost domu do okolí, místo částí stěn mohou být velké prosklené plochy a francouzská okna, která opticky spojí interiér s exteriérem. Díky této své otevřenosti se bungalov nehodí do malých zahrad, neboť ty nezajišťují dostatečné soukromí. Určitou nevýhodou oproti tomu může být fakt, že členové početnější rodiny mohou mít v tomto typu domu pocit nedostatku soukromí.

V souladu s přírodou

Při zařizování bungalovu by prvotním měřítkem mělo být zachování možnosti plynulého přecházení z místnosti do místnosti a zevnitř ven. Abychom zachovali otevřenost prostoru, volíme hladce navazující nebo dokonce jednotné podlahy v obytných místnostech bez prahů, ty můžeme nahradit některým z různých druhů těsnění na spodní straně dveří.

V každé místnosti by měla být velká prosklená plocha nebo dokonce dveře, jimiž je alespoň vidět na zahradu, ale příjemnější a praktičtější je francouzské okno nebo posuvné dveře. Z kuchyně je pak možné snáze dohlédnout na děti hrající si na zahradě, z obýváku lze vyjít do zahrady a dát si tam kávu. A co je příjemnějšího, než ráno vstát a v županu si sednout se snídaní ven? Návštěvy nakonec nemusí chodit vždy hlavním vchodem přes dům, ale také zahradou. Na východní a jižní straně by pak neměla chybět terasa.

Větší soukromí můžeme získat tím, že si pořídíme dům ve tvaru písmene L, čímž získáme chráněné atrium.

Bez bariér a v soukromí

Architektonické řešení bungalovu upřednostňuje snadný přístup do jednotlivých prostor, rozčlenění domu zajistí potřebné soukromí. Například garážové stání a dům spojuje krytý chodník, z něhož je možné suchou nohou projít do domu. Ze zádveří se vchází do velkého obytného prostoru, sdružujícího obývák, jídelnu a kuchyni. V případě, že nám toto uspořádání nevyhovuje, neuzavíráme jednotlivé místnosti zcela, ale pouze lehkými částečnými příčkami, po jedné straně necháme spojující chodbu. Bez stavebních úprav toho lze dosáhnout různými knihovnami či policovými stěnami.

Ložnice a dětské pokoje je vhodné oddělit uzavřenou chodbou. Aby však stěna a dveře nepůsobily těžkopádně či neprodyšně, je možné pro ně buď zvolit velmi světlé barvy, nebo použít průsvitné materiály – luxfery, pískované sklo a podobně. Pro výraznější oddělení této zóny lze například mezi denní a noční část včlenit vchod do technické místnosti. Obě části by měly mít vlastní WC.

Zvolíme-li obdélníkový tvar domu a není možná jiná orientace než z jihu na sever, zřídíme na východní straně, kterou bychom přes den jinak takřka nevyužili, malé uzavřené atrium se stolkem a křesílky, kde je možné snídat nebo si dát dopoledne jen čaj nebo kávu. Na západní straně je praktické vybudovat velkou terasu s dostatečným stíněním markýzou nebo vhodným zastřešením, abychom tam mohli pobývat i v horkých či deštivých dnech. V případě bungalovu půdorysu písmene L je praktické atrium orientovat na jihozápadní stranu, opět s dostatečným stíněním proti prudkému slunku. Do této části situujeme obývací pokoj a jídelnu, ložnice a dětské pokoje pak nejlépe na jihovýchod nebo východ. Musí-li být některé obytné místnosti na sever, měli bychom zajistit alespoň průhled chodbou pro částečné prosvětlení slunečními paprsky během dne.

Vzdušnost především

Místnosti bungalovu by měly být zařízeny v duchu tohoto typu domu, tedy vzdušně. Místo záclon jsou vhodnější některé z mnoha typů horizontálních či vertikálních žaluzií nejrůznějších materiálů, případně japonské stěny. Pokud ale chceme záclony, zvolíme textilii s vypalovanými vzory, která plní současně funkci záclony i závěsu a působí lehce a elegantně. Sedací soupravu vybereme subtilnější a jednoduchého tvaru, doplníme ji sedacími polštáři a taburety. Důraz klademe na pohodlná křesla. Dominantou místnosti může být krb, velká květina, vysoká lampa nebo jiný štíhlý předmět.

Pokud jde o barevné ladění, otevřenost této stavby zajišťuje dostatek světla, nemusíme se tedy nutně omezovat pouze na světlé barvy. V místnostech orientovaných na východ a jih by přemíra jasných barev mohla působit až nepříjemně. Můžeme si tedy dovolit barvy, které lahodí bezezbytku naší duši i představám o bydlení. Necháme-li jednu či dvě stěny tmavé a jako akcent pak použijeme jinde motiv ve stejném odstínu, celek se jím sváže, nebo naopak rozdělí. Pouze v místnostech určených k odpočinku bychom měli dávat přednost umírněným odstínům spíše chladných barev. Těm se naopak vyhýbáme v místnostech orientovaných na sever.

-Dana D. Daňková-www.profimedia.cz