Pokud vás v nejbližší době doma čeká pokládání koberce nebo podlahy, asi se rozmýšlíte, zda si na tento úkol objednat řemeslníky. Pokud však jste aspoň trochu manuálně zruční a máte čas i chuť, zkuste to zvládnout vlastními silami. Uvidíte, že na konci budete rádi, že jste ušetřili za služby řemeslníka.

Návod je použitelný nejen pro koberce, ale také pro PVC podlahy – samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům tohoto materiálu. Až pro koberec či podlahu vyrazíte do hobbymarketu, nebojte se zaměstnanců vyptat, na co si máte dát pozor.

Co budete potřebovat

Nákupní lístek• koberec / PVC• suchý zip disperzní lepidlo, kontaktní lepidlookrajové lištyocelové hřebíkysamonivelační stěrka a penetraceNářadínůž na kobercehákové / lichoběžníkové břityváleček na barvyozubená stěrkapravítko na kobercenůžkystěrkakladivo

KoberceNabídka koberců je širokáNa koberci vám nikdy nebude chladno na nohy. Tato podlaha je, stejně jako dříve, trvalkou mezi podlahovými krytinami. Mimořádně oblíbené jsou v ložnicích a dětských pokojích. Dobrá kvalita se ovšem vyplatí – rozdíl poznáte v okamžiku, kdy stoly, židle a ostatní kusy nábytku zanechají na koberci ošklivé otisky. Nebo tehdy, jestliže je nový koberec v místech, kde se po něm nejvíce chodí, opotřebený již za krátkou dobu po položení. Zejména pro rodiny s malými dětmi jsou doporučovány odolné materiály, které se snadno udržují. U koberců můžeme počítat s nákladem 69 Kč za metr čtvereční.

PVC podlahy univerzálně použitelnéPVC podlahové krytiny mají řadu výhod: Jsou hygienické, odolné a existuje nekonečné množství designů. Kromě toho je krytina vhodná pro všechny bytové části – od jídelny nebo dětského pokoje přes chodby, sklepy nebo schody až po vlhké prostory kuchyně a koupelny. Pro alergiky se vinylová podlaha osvědčila jako mimořádně vhodná. PVC podlahové krytiny mohou být recyklovány a znovu uvedeny do výrobního procesu. Metr čtvereční lze sehnat od 149,- Kč.

A jdeme na pokládku krok za krokem

1. Příprava: Podklad očistěte (zametením, vysáním, odmaštěním), odstraňte případné zbytky lepidla z předchozí krytiny. Pomocí válečku napenetrujte, nechte penetraci vyschnout dle návodu, vyrovnejte stěrkovou hmotou nerovnosti a trhliny v podlaze. Důležité je, aby podklad byl dokonale suchý.

2. Rozložení: Koberec položte volně na podlahu. U stěn by měl přečnívat asi o 10 cm. Aby se na něm později netvořily „vlny“, nechejte koberec rozložený několik hodin, nejlépe přes noc. Koberce z přírodních vláken se musí aklimatizovat při pokojové teplotě nejméně 24 hodin. Vyměřte si pásy s přídavkem asi 2 %, protože vzhledem k pozitivním hygroskopickým vlastnostem může dojít ke smrštění.

3. Předběžné oříznutí: Hranou nože nebo nůžek přitiskněte koberec do bočních hran místnosti. Nožem na koberce ho zhruba ořízněte. Před nalepením si ponechejte asi 10 cm na „prořez“.

Pokládka koberce4. Nalepení: Použijte speciální lepidlo nebo oboustrannou lepicí pásku. U přírodních vláken nebo spodní ploše z rouna je ideální suchý zip. Lepidlo naneste na okraje a pečlivě je rozetřete. Lepicí pásku u menších ploch použijte pouze na okrajích, ve větších místnostech ji navíc nalepte křížem na plochu. Koberec pevně přitiskněte pomocí předmětu se širokou plochou.

5. Celoplošné lepení: U koberců z přírodních vláken, které je nutné lepit celoplošně, naneste lepidlo na podklad a rozetřete je pomocí ozubené stěrky – nejprve jenom na polovinu místnosti. Nános lepidla by měl být min. 600 g/m2, použitá stěrka by měla mít ozubení B2. Koberec položte na ještě vlhké, ale odvětrané lepidlo. Důležité: řezné hrany musí být smočeny v lepidle. Koberec vtiskněte do připraveného lože a strany otřete válečkem. Potřebné opravy proveďte ihned. V místnosti zajistěte při práci dobré větrání.

6. Vnitřní rohy: Po nalepení odřízněte přečnívající boční okraje (postup jako v kroku 3). U vnitřních rohů koberec nejprve diagonálně nařízněte. Nedořízněte přitom až zcela k podlaze. Vždy dbejte na to, aby nůž byl velmi ostrý (pravidelně měňte ostří!).

7. Úprava u vnitřních rohů: Pak jednoduše přečnívající části přitiskněte do rohu. Nyní můžete úplně oddělit všechny přečnívající zbytky u vnitřních rohů, aniž byste museli odřezávat větší kusy.

Celoplošný koberec8. Vnější rohy: Ani zde neprořízněte koberec úplně až k podlaze. Stejně jako u vnitřních rohů můžete přečnívající koberec jednoduše a přesně oddělit.

9. Druhá část koberce: Pokud jedna šířka koberce nepostačí, musíte ho nastavit. Pásy přeložte asi 3 - 5 cm přes sebe a oba prořízněte nožem na koberce. Tak si zajistíte připojení beze švu. Dbejte na to, aby se vzorek a směr smyček koberce shodovaly. Koberec „uválejte“ prázdnou lahví. Směr, ve kterém leží smyčky, je směr pokládání.

10. Zárubně a prahy dveří: U zárubní a prahů je nutné pečlivé vyměření. Koberec přitiskněte k hraně tupou stranou nože a pak ho odřízněte asi půl centimetru nad ní. Krátký přesah koberce vtlačte nožem pod práh. Podél stěn zakryjte okraj koberce dřevěnou soklovou lištou. Tu pak přišroubujte pomocí elektrické vrtačky.

11. Přechod ke schodům: Na přechodu ke schodům koberec upevněte kovovou lištou.

12. Obvodové lišty (sokly): Nalepte na zeď pomocí montážního lepidla plastovou lištu. Z koberce uřízněte pásek a vlepte na oboustrannou lepicí pásku, která je součástí lišty, do lišty.

-Připraveno ve spolupráci s OBI-Ceny uvedené v článku jsou pouze orientační a v jednotlivých hobbymarketech se mohou lišit. Uvedené ceny vycházejí z nabídky sítě prodejen OBI.