Balkon nebo lodžie jsou jednoznačnou výhodou každého bytu či domu. Kromě jejich atraktivity však zvyšují i jejich hodnotu. Každý, kdo má možnost výběru, navzdory vyšší ceně upřednostní byt s balkonem, třebaže jeho časté budoucí využití jako sušárny prádla či skladiště sezónních věcí vlastně pouze kopíruje funkci sklepa a prádelny. Ten, kdo s nápadem rozšířit byt o jakousi náhradu nebo doplněk zahrady přišel, by byl dnes posunem funkce svého vynálezu určitě zklamán. Není potom důvod divit se názoru, že městská sídliště působí depresivně a nudně, když jediné, čím svůj vzhled dokáží oživit, jsou balkony s vyvěšeným spodním prádlem a parabolami satelitů.

Balkon, nebo lodžie?

Zatímco lodžie je svou vestavbou do půdorysu domu chráněna ze stran i shora, balkon je z půdorysu vysunutý, a proto nechráněný. Lodžie bývají součástí bytových domů a moderních výstaveb, u rodinných domů se naopak častěji setkáme s balkonem. Oba prvky mají své výhody, ale i nedostatky. Při pobytu v lodžii jsme sice většinou chráněni před deštěm, ale zároveň se snižuje intenzita světla, které do bytu zvenčí proniká. Zřejmá je i ochrana rámů oken a dveří, které u nich nejsou vystaveny nadměrnému působení povětrnostních vlivů. Také v případě, že se rozhodneme prostor osázet mobilními rostlinami, musíme dbát na jejich požadavky: světlomilným se bude lépe dařit na balkoně, choulostivějším spíše v lodžii.

O světových stranách

Umístění balkonu na každé stavbě je velmi důležité z hlediska světových stran. Nerozhodný stavitel se nemusí bránit myšlence zřídit několik balkonů, nebo jeden delší, s přesahem do vedlejších stran domu. Při umístění balkonu při kuchyni využijeme možnost pěstovat zelené koření v truhlících a mít je okamžitě po ruce, což ocení zvláště gurmáni. U společných místností, v nichž plánujeme nejčastější pobyt, bude balkon sloužit určitě k pěstování okrasných balkonových rostlin, ale v létě i jako rozšíření obytného prostoru, pokud zrovna výhled nesměřuje do oken protější stavby. V ložnici o něm můžeme hovořit jako o romantickém prvku a vzpomínat za letních večerů na pohnutou historii Romea a Julie, ale vhod přijde i jako prostor pro větrání lůžkovin. Jednoduše řečeno: balkon lze umístit kdekoliv, pokud víme, co od něj očekáváme. Určitě najdeme s pomocí zkušeného architekta vhodné řešení. Sám nám nabídne možné varianty a racionálně zhodnotí všechny požadavky, navíc dokáže poradit i při výběru nejvhodnějších balkonových oken a dveří.

Bez zábradlí se neobejdeme

Zábradlí na balkoně či lodžii by mělo být z materiálů nepodléhajících korozi, resp. ošetřených ochrannými nátěry, o výšce alespoň 90 cm a odstupem příček 12 cm. Vyvarujeme se i horizontálních příček vybízejících zvláště malé děti ke šplhání po něm. Nejčastější chybou při řešení zábradlí je jeho nesoulad s ostatními prvky v průčelí domu. Stačí se projít zvláště po českých vesnicích a objevíme řadu důkazů: hnědý laťkový plot, bílé okenní rámy, zábradlí na balkoně z podivného kovového odpadu. Asi by nebylo účelné hledat nějaká pravidla pro volbu vhodného materiálu. O radu se lze opět obrátit na architekta, který má přehled nejen o používaných materiálech, ale i o firmách, které se jeho výrobou zabývají. Zmíníme se jen o několika nejčastějších.

Pro soulad s přírodou

Dřevěné výplně kovových konstrukcí jsou bezpochyby nejrozšířenější možností realizace balkonového zábradlí. O oblibě dřeva svědčí i skutečnost, že majitelé panelákových balkónů či lodžií si nechávají typizovaná zábradlí z ocelových prutů vyplňovat jednoduchými laťkami, které nejen vypadají nepoměrně lépe, ale jednak zabrání nechtěným pohledům z ulice do bytu, jednak sníží proudění vzduchu a vznik průvanu. Nejčastější podobou dřevěných zábradlí jsou buď jednoduché laťky zasazené do rámů z ocelových profilů, nebo připevněné na kovové pásy zakotvené do balkonové desky. Protože takto ztvárněné zábradlí je osobitým prvkem rodinného domu a výrazně na sebe upoutává pozornost, je třeba jeho finálnímu provedení věnovat dostatek péče. K moderním domům zvolíme střídmou, jednoduchou podobu dřevěných latěk, jejichž barva koresponduje s odstíny fasády, střešní krytiny, plotu apod., u chalup si můžeme dovolit laťky různě vyřezávané a frézované (jsou také typické pro horské stavby, zvláště v Alpách). U dřevostaveb nebo zděných domů s dřevěnými obklady štítů či oken by bylo hříchem volit jiné než dřevěné zábradlí. Určitou nevýhodou je samozřejmě nutnost lakování a omezená životnost, jež jsou však vyváženy pozitivním vzhledem a dojmem sounáležitosti s přírodou.

Chladný kov?

Podobně jako šperk dokáže ženu buď zdobit, nebo jí dělat ostudu, může i kovové zábradlí propůjčovat domu reprezentativní a důstojný vzhled, nebo jej naopak hyzdit. Moderní kovové zábradlí je střídmé až klasické, jednoduché a může si pro svou relativní jemnost dovolit zcela opačnou barvu než má omítka. U starších městských staveb a klasických domů je nezbytné stylové zábradlí z dílny uměleckého kováře. Třebaže kovové konstrukce mají podstatně delší životnost než jejich dřevění příbuzní, bez údržby v podobě pravidelných nátěrů se neobejdou. Tím, že jejich stavba není tak kompaktní, umožňují výsadby z převislých nebo popínavých balkonových rostlin, které jejich vzhled po celé léto umocní a oživí.

Beton, tvarovky a balustrády

Vyzdívané zábradlí a balustrády jsou spíše součástí teras než balkonů. U větších staveb se s nimi však setkat lze. Zatímco proti zídkám místo zábradlí nelze nic namítat, plotové tvarovky, jak už samo jejich označení napovídá, by měly být spíše materiálem pro konstrukci oplocení než součástí domu. V této funkci je nahrazují balustrády. Jsou však záležitostí poměrně nákladnou, nicméně investice v případě stylové stavby nebo rekonstrukce se určitě vyplatí. Moderní materiály použité při výrobě balustrádových prvků navíc zaručují maximální odolnost vůči působení větru, vody a mrazu a prodlužují jejich životnost.

Lodžie - o jeden pokoj víc

To, co jsme si řekli o balkonových zábradlích, samozřejmě platí také pro zábradlí lodžiová. Na rozdíl od balkonu však lodžie nabízí možnost rozšíření obytného prostoru - tím, že se zasklí. Protože prosklení nijak neruší architekturu domu a zachovává všechny původní možnosti (volný výhled, průchod světla, větrání atd.), je poměrně vyhledávanou záležitostí poslední doby, zvláště u bytových domů a paneláků. Navíc se do lodžie nepráší ani do ní neprší a zřejmá je i její funkce tepelně a zvukově izolační. Posunovací rámové konstrukce umožní prosklení kdykoli otevřít a umožnit proudění teplého vzduchu do bytu, naopak přídavné uzamykací zařízení zajistí, že s okny nelze manipulovat zvenčí. Zasklením původní lodžie lze navíc zvýšit obytný prostor bytu o zimní zahradu, exkluzivní jídelnu nebo příjemný odpočinkový kout.

-Vladana Horná, Dům a zahrada 10/1998-Foto: www.profimedia.cz