Průkazy jsou podmínkou pro udělení stavebního povolení. Takzvaná energetická certifikace budov rozděluje objekty do sedmi tříd podle roční spotřeby energie na jeden metr čtvereční užitné plochy. Budovy projektované v současnosti často splňují pouze minimální normové požadavky, které odpovídají třetí třídě energetické náročnosti (C – vyhovující). Pro splnění lepších tříd (A – mimořádně úsporná a B – úsporná) bude proto nutné zásadním způsobem změnit projektování staveb.

Vyšší náklady pro konstrukci nízkoenergetických nebo energeticky úsporných domů přitom nemusí být nezbytným předpokladem v projektování budov. Z některých moderních „úsporných“ materiálů lze postavit nízkoenergetický dům, který se cenou od běžného neliší. Typickým příkladem je například stavební technologie z pórobetonu YTONG, jehož výjimečné tepelně izolační vlastnosti podstatně překračují požadavky norem a běžné standardy. Obvodovou konstrukci pórobetonových domů není nutné zateplovat, a přesto mohou docela hladce splňovat kategorii B energetických průkazů a za určitých předpokladů mohou dosáhnout i na kategorii A.

Vyberte si sami, kolik energie ušetříte!

Individuální stavebníci nepochybně ocení novou iniciativu výrobce YTONGU – doporučená konstrukční řešení pro obě úsporné kategorie Energetického průkazu, včetně varianty pasivního domu z pórobetonu pro ty nejnáročnější. Tři navržené varianty pro obvodové stěny nabízí investorům trojí perspektivu dlouhodobých úspor. YTONG tak chce garantovat nejen kvalitu tří systémových řešení, ale i efektivitu investice. Někteří projektanti a realizační firmy totiž podobná doporučení výrobců ignorují a často prosazují vlastní, nesmyslná a zbytečně drahá řešení. Nabídka těchto prověřených řešení je tak zároveň výzvou pro všechny stavebníky, aby se o míře budoucích úspor nebáli rozhodovat.

Kategorie B: obvodové stěny pro energeticky úsporný dům YTONGO 30 – 50 % nižší spotřeba energií

Kategorie Energeticky úsporného domu je díky tvárnicím YTONG Lambda snadno dostupná každému stavebníkovi. Výhodná cena materiálu a přesné rychlé zdění zaručují, že energeticky úsporný dům YTONG vás nestojí víc než novostavby z běžných materiálů. Zdivo tloušťky 375 mm má stejné izolační schopnosti jako mnohem dražší zděné stěny s fasádním zateplením. Ušetřené peníze můžete investovat do komfortnějšího otopného systému nebo do vnitřního zařízení stavby.

Kategorie A – B: obvodové stěny pro nízkoenergetický dům YTONGO 50 – 70 % nižší spotřeba energií

Obvodové stěny YTONG Lambda tloušťky 500 mm jsou vstupenkou do světa moderního komfortního bydlení. Budete si užívat tepelné pohody podle svých představ bez obav z účtů za spotřebu energií. Dům se obejde bez komplikovaného fasádního zateplení, proto si zachovává důležité přednosti tradičních zděných staveb. Náklady na obvodové zdivo jsou díky vysoké rychlosti zdění významně nižší než u složitých sendvičových stěn srovnatelných parametrů. Díky stejným vlastnostem materiálu ve všech směrech dokáže YTONG Lambda elegantně a bez zvýšených nákladů vyřešit i typické tepelné mosty stavby, kterými jsou sokly, atiky a další podobné detaily.

Kategorie A: obvodové stěny pro pasivní dům YTONGTéměř nulové účty za topení

Pokud se nespokojíte s kategorií nízkoenergetického domu, protože vás lákají skutečně extrémní domy s téměř nulovou spotřebou energií, použijte prémiové řešení značky YTONG pro pasivní a ekologické domy – nosné zdivo YTONG s vnější vrstvou ze superizolačního pórobetonu YTONG Multipor. Obvodové stěny pasivního domu jsou na první pohled k nerozeznání od běžného zdiva. Jsou stejně silné, pevné i únosné, mají ale dvaapůlkrát lepší izolační schopnosti. Tvárnice YTONG

P2 – 400 tloušťky 300 mm přenesou i vysoká statická namáhání a mají výbornou akumulační schopnost. Ekologické desky Multipor mají stejné izolační schopnosti jako minerální vlna nebo polystyren. Lépe se aplikují, mají vyšší pevnost a mohou se omítat jako běžné masivní zdivo.

-YTONG-