Podmínky dotačního programu Zelená úsporám jasně specifikují, jaké podmínky musí tepelné čerpadlo splňovat, aby na něj mohla být poskytnuta dotace. Hlavním parametrem je topný faktor v závislosti na zvolené technologii.

Pokud právě zvažujete instalaci tepelného čerpadla (ať již do novostavby nebo jako náhradu za původní vytápění elektřinou nebo fosilními palivy), jistě vám neunikla možnost dotace od Státního fondu životního prostředí. V tomto případě budete muset tepelné čerpadlo zvlášť pečlivě vybírat, protože ne na všechna zařízení bude dotace poskytována. V rámci programu Zelená úsporám jsou podporována pouze tepelná čerpadla, jejichž topné faktory při dané teplotní charakteristice dosáhnou těchto minimálních hodnot (dle EN 225):

  • Země-voda: 4,3 (při teplotní charakteristice 0°/35 °C)
  • Vzduch-voda: 3,2 (při teplotní charakteristice 2°/35 °C)
  • Voda-voda: 5,0 (při teplotní charakteristice 10°/35 °C)

Topný faktor udává, kolik tepla se získá na jednu spotřebovanou jednotku pro pohon kompresoru, tedy kolik kW topného výkonu získáme za jeden kilowat zaplacený dodavateli elektrické energie.

Tepelná čerpadla NIBE představují v současnosti technologickou špičku v oboru a hodnoty topného faktoru vybraných modelů jsou dosud konkurencí nepřekonané. Například tepelné čerpadlo země-voda Nibe F 1240/10 má (při podmínkách 0°/35 °C) topný faktor 5,04, a se značnou rezervou tak splňuje podmínky dotačního programu. Uvedená hodnota znamená, že topný výkon tohoto čerpadla je 10 kW, ale kompresor spotřebuje pouze necelé 2 kW. V tomto případě tedy 80 % energie pro vytápění získáte pomocí tepelného čerpadla zdarma ze země. Důležitý je údaj v závorce – při jakých podmínkách se topný faktor udává – „0°/35 °C“ znamená, že ze země, z vrtu nebo plošného zemního kolektoru přichází do čerpadla nemrznoucí směs o teplotě 0 °C a z čerpadla jde do otopného systému voda o teplotě 35 °C, což je ideální výstupní teplota do podlahového topení. Čím vyšší je topný faktor, tím vyšší je efektivita tepelného čerpadla a rychlejší návratnost vložených prostředků.

Vývoj v oblasti tepelných čerpadel jde rychle kupředu a švédský výrobce Nibe každý rok přichází na trh s nějakou inovací. Po tepelných čerpadlech F1140 a 1240 s vynikajícím topným faktorem jsou ještě žhavou novinkou typy 1150 a 1250, které dokáží plynule přizpůsobovat svůj výkon aktuální potřebě domu, a to v rozsahu od 4 až do 16 kW. Tato tepelná čerpadla nové generace mají frekvenčním měničem řízený kompresor i oběhová čerpadla, a proto pracují s maximální efektivitou a umožňují ještě větší úspory než klasická tepelná čerpadla, která pracují pouze v režimu zapnuto na plný výkon x vypnuto.

Chcete se dozvědět o tepelných čerpadlech NIBE víc informací? Technici vám rádi a zdarma poradí s výběrem a pomohou najít optimální řešení pro váš dům. Více na www.nibe.cz nebo pište přímo na nibe@nibe.cz.

-NIBE-