Na naše základní otázky odpověděl Milan Vršecký, majitel realitní kanceláře RE/MAX Synergy Teplice.

Situace na realitním trhu není v této době jistě nijak růžová. Můžete nám prozradit, o kolik procent, ve srovnání s lety minulými, klesla poptávka na trhu s byty a rodinnými domy?

Tuto dobu nevidíme vůbec jako špatnou. Je velice důležité si vždy uvědomit, na kterém trhu se nacházíme, a podle toho zvolit poptávku po nemovitostech. Tato doba nahrává trhu kupujících. To znamená, že nabízené nemovitosti jsou na trhu déle než obvykle. Na druhou stranu je to nejlepší doba pro nákup nemovitosti.

Bohužel nemůžeme poskytnout konkrétní čísla, protože generalizování je velice zavádějící. Situace se výrazně liší od jednotlivých regionů a pak především závisí na specifikaci té dané nemovitosti (lokalita, stav nemovitosti atd.).

O jaký druh bydlení je v současné době největší zájem?

V současné době zaznamenáváme největší zájem o malometrážní byty, a to z důvodu zajímavější pořizovací ceny, rychlé návratnosti a obsazení nájemníkem.

Ceny nemovitostí klesají. U kterých je pokles cen zřetelný a které zlevňují pomaleji?

Nejvíce zlevňují panelové byty. Ceny u cihlových bytů jdou pomalu nahoru. Vše záleží především na lokalitě, a to nejen v Praze, ale i jiných městech v ČR. Celkově můžeme říct, že zaznamenáváme pozvolný nárůst cen nemovitostí v ČR.

Nemovitosti v České republice jsou stále relativně levné ve srovnání například se západní Evropou.

O kolik procent mohou ceny nemovitostí v tomto roce až klesnout?

Neočekáváme, že nemovitosti budou dále klesat, naopak v posledních týdnech začínáme zaznamenávat jisté zvýšení.

V jaké výši se nyní cca pohybuje průměrná cena za 1 m2 u nového bytu?

Od 20.000 do 50.000 tisíc korun za m2 v závislosti na lokalitě.

A jak to vypadá s cenami stavebních pozemků?

Ceny pozemků určuje lokalita. Očekáváme, že ceny pozemků výrazně neporostou, tedy že se budou držet na stávajících cenách.

Děkuji za rozhovor