To vše zní až pohádkově, nicméně každá mince má dvě strany. V první řadě se musíme připravit na to, že rekonstrukce nebude obrazně řečeno procházkou růžovým sadem. Prvním předpokladem pro její zahájení je dostatek finančních prostředků, a to včetně nemalé finanční rezervy na nepředpokládané výdaje. Zkazky o propadlých stropech a zřícených zdech v průběhu stavebních prací totiž nejsou zas tak nereálné a můžeme vzít jed na to, že původní rozpočet vždy překročíme. Jak moc, záleží na kvalitě projektu rekonstrukce, na kterém bychom tedy rozhodně neměli šetřit.

Pak je tu řada technických aspektů. Ne všechny starší objekty jsou k rekonstrukci vhodné. Do stavebních prací bychom se měli pouštět jen v takovém případě, že není narušena statika objektu. Kamenem úrazu u starších budov bývají poškozené, nedostatečně únosné nebo zcela chybějící základy. Jejich injektáž nebo podezdění představuje časově i finančně velmi náročnou proceduru. Problém mohou představovat rovněž svislé nosné konstrukce, a to nejen ze statického hlediska, ale i tepelně-technického. Stará kamenná stěna nebo klasická „pětačtyřicítka“ z plných cihel bude vykazovat mizivé tepelně-izolační schopnosti a bude třeba ji zateplit mocnou vrstvou izolace. Tomu ovšem musíme přizpůsobit velikost oken, aby při výsledné tloušťce ostění až okolo tři čtvrtě metru nepůsobila jako hradní střílny.

Zapomínat nesmíme na tuhost stavby; dnes běžný železobetonový věnec v lepším případě suplují zední kleštiny, v horším není přítomné ztužení žádné. Stěny pak mají tendenci hroutit se a praskat. Problematické jsou i staré klenby. Všechny tyto aspekty by měl posoudit odborník, nejlépe statik nebo alespoň projektant s dostatečnou zkušeností. Pokud se ke stavu budovy vyjádří negativně, je lepší, genius negenius, sundat růžové brýle a poohlédnout se po jiném bydle. V opačném případě se můžeme vrhnout do práce.

Nešetřit na nesprávném místě

Jak postupovat? Lidově řečeno z gruntu – řada majitelů rekonstruovaných objektů potvrdí, že nemá smysl některé stavební práce odkládat. Zaděláváme si tak na navyšování rozpočtu za rekonstrukci i terapii u psychiatra. Italské obkladačky bratru za patnáct stovek metr čtvereční budou v nové koupelně působit luxusně, ale až ze zdi opadají kvůli vadné hydroizolaci, pukne naše srdce žalem. Pokud je dům vybaven vodovodem a kanalizací, je dobré provést revizi potrubí, napojení atd. Rozhodně je důležité věnovat zvýšenou pozornost i rozvodům elektřiny, které stojí za to zcela předělat už jen kvůli rozmístění zásuvek. Navíc moderní spotřebiče, respektive jejich množství, představují pro starou elektroinstalaci velkou zátěž. Šetřit bychom neměli ani na hydroizolaci, která nebývá ve starých domech běžná. Dodatečná izolace se řeší například pomocí speciálních fólií nebo předstěn, které umožňují cirkulaci vzduchu. Konkrétní řešení samozřejmě navrhne projektant.

Přeskočme nyní na úplně druhý konec stavby čili na střechu. Tedy konstrukci, která adaptací nebo rovnou výměnou prochází jako jedna z prvních. Je to logické, do domu nesmí zatékat. Starší krovy nebývají ošetřeny proti dřevokaznému hmyzu, plísním a hnití. Zaizolování takové střechy a uzavření podhledy výrazně urychlí zkázu krovové soustavy a znehodnotí tepelnou izolaci náchylnou na vlhkost. Staré krovy navíc obsahují jako nosný prvek vazný trám, který výrazně stěžuje dispoziční řešení podkroví, takže jeho výměna je žádoucí i z hlediska dispozičního.

Vřele lze rovněž doporučit okopání starých omítek, které trpí navlhnutím a nerovným povrchem. Investice do omítek nových nepředstavuje zdrcující finanční zátěž a výsledek esteticky pozvedne interiér o třídu výš.

Pak jsou tu okna – i jim je dobré vyčlenit v rozpočtu dostatečnou položku. Stará okna představují hodně slabý článek obvodového pláště, kterým uniká drahocenné teplo. Jejich výměna za nová levná nebude, ale bez debat se vyplatí.

Konstrukcí, které bude třeba před nastěhováním vyměnit nebo je alespoň renovovat, bude nepochybně více. Stavebníkům, kteří stojí na počátku rekonstrukce, nechť přeje štěstí a vydrží jim finance i síly. Pokud ale překonají útrapy s rekonstrukcí spojené, mohou se těšit ze svébytného domova, který jim majitelé katalogových „typovek“ mohou jen tiše závidět.

-Ondřej Krejčí, Dům a zahrada - speciál Stavíme rodinný dům-Foto: www.profimedia.cz

Chystáte rekonstrukci? Nebo o ní přemýšlíte? Dobrým průvodcem světem rekonstrukcí pro vás může být speciál časopisu Dům a zahrada – Stavíme rodinný dům, který je v prodeji od 11. 6. 2009 za cenu 99 Kč.