Když je stáří přednost

Říká se, že stará láska nerezaví, bohužel na starých domech se zub času podepisuje značně. Jejich adaptace na plnohodnotné bydlení bývá finančně, časově a koneckonců i psychicky náročná, takže se může zdát, že je daleko výhodnější začít stavět na zelené louce. Jenže ani to nemusí být tak úplně pravda. Kdy a proč se pouštět do rekonstrukce? Odpovědět na otázku „Kdy rekonstruovat?“ se v obecné rovině dost dobře nedá. Rozsah a náročnost rekonstrukce jsou vždy individuální a je nutné ji posuzovat z několika hledisek, často za účasti nejednoho odborníka. Snad ale následující řádky poskytnou dostatek indicií, které usnadní potenciálním zájemcům o bydlení ve starším domě jejich rozhodování. Na otázku „Proč začít rekonstruovat“ už je odpověď jednodušší.

Pocit k nezaplacení

Především to bývá kvůli geniu loci – duchu místa. Starší objekty bývají součástí promyšlenějších urbanistických celků se vzrostlou zelení, velkoryseji pojatými komunikacemi a lepší dopravní obslužností. Na první pohled to vše může znít jako chabý argument, ale stačí se projet ulicí nově vzniklého satelitu a pochopíme; okolí novostaveb připomíná staveniště, zpevněná cesta nebo chodník jsou nezřídka kdy velkou neznámou a o vzrostlé zeleni si mohou obyvatelé nechat několik let jen zdát. Pokulhává i občanská vybavenost, pokud rovnou nechybí. Malý obchod se základními potravinami aby člověk pohledal.

Problémy nastávají i se zmenšující se nabídkou nově vznikajících lokalit. Na zelené louce se nedá stavět donekonečna, takže výběr z kvalitních pozemků se ztenčuje každým rokem.

Další výhodou starších objektů je jejich obrovský architektonický potenciál. Novostavby mají sice přehlednou a ucelenou dispozici, ale často bez nápadu. Ve starých domech se nachází niky, komory a výklenky všeho druhu. Nevýhoda, mohlo by se někomu zdát, šikovný architekt ale těchto prostor využije pro návrh zajímavých zákoutí a nabídne majiteli řadu neotřelých dispozičních a kompozičních řešení. Pak je tu pozemek; je fakt, že u novostavby si založíme zahradu podle představ naprosto od nuly, ale může tato možnost konkurovat stínu košatých stromů a vzrostlým keřům, na které budeme v satelitu čekat deset, dvacet let? Nechť si odpoví každý sám.

-Ondřej Krejčí, Dům a zahrada - speciál Stavíme rodinný dům-Foto: www.profimedia.cz, J. Rampich

Chystáte rekonstrukci? Nebo o ní přemýšlíte? Dobrým průvodcem světem rekonstrukcí pro vás může být speciál časopisu Dům a zahrada – Stavíme rodinný dům, který vychází 11. 6. 2009. K dostání v běžné prodejní síti za cenu 99 Kč.