Přijít na to, jak co nejefektivněji a zároveň vkusně zastínit terasu nebo okna bytu či domu, může být problém. Exteriérové stínění vám umožní kromě zajištění příjemných světelných podmínek také regulaci teploty interiéru, a tím i snížení energetických nákladů potřebných k provozu výkonné klimatizace.

Exteriérové zastínění je efektivnější než stínicí systém v interiéru. To proto, že zachycuje dopadající sluneční paprsky ještě před dopadem na okna a fasádu. Navíc také napomáhá utvářet charakter domu. Ať už použijete markýzy či rolety, terasa i balkon získá atraktivnější podobu. A podle čeho vybírat? Nejprve si upřesněte, k čemu bude stínicí systém sloužit, zvažte, pro jaký materiál a barvy, které mají vliv na celkový Markýza přinese příjemný stínestetický dojem, se rozhodnete. V neposlední řadě je třeba mít na paměti, že pořízení stínicího vybavení je dlouhodobá investice, proto není namístě přehnaně šetřit.

Markýzy

Nosná konstrukce markýzy, nejčastěji z hliníkových slitin, je ukotvena na fasádě domu. Samotná stínicí textilie je ošetřena UV stabilizátorem a impregnací, které ji chrání před blednutím barev a vznikem plísní v případě navlhnutí. Při vysouvání se markýza odvíjí a napíná pomocí výklopných nebo kloubových ramen. Vybírat můžete mezi manuálně ovládanými markýzami, pomocí odnímatelné kliky, nebo markýzami poháněnými elektromotorem. Takové ovládání zprostředkované nástěnným nebo přenosným dálkovým ovládáním je přeci jen pohodlnější, markýza se samočinně zasune a vysune podle povětrnostních a slunečních podmínek. Jejich údržba je velmi snadná. Kovová konstrukce je omyvatelná, pohyblivé části je potřeba pravidelně promazat silikonovým olejem. Na Venkovní žaluzie nedovolí slunečním paprskům zahřát okenní tabulestínicí tkaninu nikdy nepoužívejte chemické čisticí prostředky, mohly by narušit ochrannou vrstvu! K čištění postačí čistá voda nebo mýdlový roztok.

Žaluzie

Venkovní žaluzie fungují na stejném principu jako žaluzie interiérové. Vodorovné lamely, vyrobené z kvalitních hliníkových slitin, lze podle potřeby naklápět, stahovat i vytahovat. Žaluzie jsou instalovány do připravené kapsy ve fasádě, není-li kapsa k dispozici, skryjí se do ochranné galerie. Na rozdíl od interiérových jsou po stranách ukotveny lištou či perlonem pro dosažení 100% stability. Jednotlivé typy se od sebe liší šířkou, tvarem, barevným provedením a způsobem ovládání lamel. Uživatelé z důvodu praktičnosti a pohodlnosti většinou volí ovládání pomocí elektromotoru, nabízí se ale i ovládání manuální za pomoci zalamovací kliky či klasické ovládací šňůry.

Rolety

Textilní rolety patří mezi další varianty venkovní stínící technikyDalší variantou venkovního stínění jsou exteriérové rolety. Podobně jako u markýzy i zde se používají odolné materiály, jako jsou hliníkové slitiny, ocel a kvalitní textilie. Mezi odolné a mimořádně kvalitní materiály patří např. screen a soltis. Screen je látka tkaná ze skelného vlákna a ošetřena ochranným povlakem z PVC. Taková textilie je kromě jiného antistatická, antialergenní, barevně stálá a má výborné tepelněizolační vlastnosti - dokáže zadržet až 92 % slunečního záření, a snížit tak náklady na energii až o 40 %. Textilie soltis funguje na obdobném principu jako materiál screen jen s tím rozdílem, že není tkaná ze skelného, ale polyesterového vlákna. Ve stažené poloze je textilie uchycena protiháčky, vodicími lištami nebo perlony, aby držela na svém místě i za silného větru. Navinutá roleta může a nemusí být chráněna kazetou. Ale i kazeta může zásadně změnit celkový vzhled objektu. Kromě standardních produktů narazíte i na výrobce, nabízející designové kazety v mnoha tvarech a barvách.

-jop- Foto: www.profimedia.cz, www.neva.cz, www.slunce-stin.cz