Co nového nám přinesl rok 2009 ve stavebních materiálech? Málo toho nebylo. Pojďme se tedy na ně podívat konkrétně a jmenovitě...

Cihelné bloky HELUZ FAMILY

Nová generace cihelných bloků FAMILY je v prodeji od září. Díky nové výrobní technologii, novému tvarovému řešení a optimálnímu vylehčení cihelného střepu vznikla cihla s výbornými tepelně technickými parametry. Jednovrstvé zdivo z těchto cihel dosahuje součinitele prostupu tepla U = 0,15 W/m2K a je vhodné pro stavbu pasivních domů. A to je nový pohled na cihelné zdivo: doposud panovala představa, že cihla bez silné vrstvy izolace nemůže parametry na pasivní dům splnit. Výhodou je i moderní technologie zdění jednovrstvého zdiva na tenkou spáru.

Upevňovací a kotvicí systémy Thermax 12/16

Thermax 12/16 je systémové upevnění břemen na zateplenou fasádu. V kombinaci s chemickou maltou FIS V je možné na hotovou fasádu upevnit různě těžké doplňky (markýzy, vchodové přístřešky). Kromě bezpečného upevnění vyřešil Thermax také téma tepelných mostů - díky plastovému kuželu je kotevní bod izolován od venkovního prostředí a únik tepla je redukován na minimum.

Zdravě a úsporně s POROTHERM EKO

Cihla POROTHERM EKO z přírodních materiálů je výrobek vhodný pro stavbu energeticky ekologického domova. Díky inovaci se významně prodloužila dráha pro vedení tepla v cihle, což přispělo k zlepšení tepelně izolačních parametrů cihly. Ve srovnání s POROTHERM P+D jsou nové bloky o více než dva kilogramy lehčí.

U rodinného domu s plochou obvodových stěn zhruba 150 m2 tak projde zedníkům rukama o 6480 kg méně.

Bodový světlík DEKLIGHT

Společnost DEKTRADE uvedla v březnu na trh novinku DEKLIGHT, až čtyřvrstvý systém zasklení bodového světlíku s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi. Součinitel prostupu tepla celého světlíku Uw = 1,37W/m2K. V nabídce je široká řada rozměrů světlíku, který lze i víceúčelově využít jako "trojkombinaci": světlík, denní větrání (stropní/střešní okénko) a navíc ještě výlez na střechu.

Hrubá stavba z cihel za týden

Při technologii POROTHERM DRYFIX.SYSTEM nahradila maltu speciální pěna a zednickou lžíci dóza s aplikační pistolí. Technologie určená pro zdění z broušených cihel POROTHERM CB DF nabízí jednoduchou výstavbu (na stavbě není třeba přívod vody a elektřiny). Zdivo je rychle pevné a zůstává suché. Zdít je možné do teploty -5 °C. Speciální PUR-pěnu stavebníci dostanou při nákupu cihel v odpovídajícím množství zdarma. Před zahájením práce stačí dózu jen protřepat a nasadit aplikační pistoli.

Univerzální Fill Fix

Na krabičku s novým výrobkem společnosti fischer international FILL FIX bychom mohli nalepit štítek s červeným křížem, protože jde opravdu o první pomoc. Fill Fix pomůže, když odstraníte ze zdi starou hmoždinku a chcete otvor, který je příliš velký, ještě použít. Je to dvousložková hmota na bázi polyuretanu s extrémně krátkou dobou vytvrzení, takže do otvoru naplněného Fill Fixem lze již po čtyřech minutách zašroubovat vrut. S přiloženým plastovým sítkem je možné tuto hmotu použít i do děrovaných cihel. Pomůže upevnit i vypadlé panty z dvířek.

Barevná revoluce: designové luxfery z kolekce Mendini

Řada nových luxfer Mendini (Seves Glassblock) byla navržena pro vnitřní použití a jejich zvláštní odstíny dovolují esteticky povýšit interiér. Luxfery mají speciální zrcadlící nástřik na bočních hranách, ten odráží světelné paprsky, čímž se zintenzivňují použité barvy. Barevná paleta je netradiční (citrónově žlutá, jedovatě zelená, odstíny modré, temně fialová). Mezi názvy odstínů převládají jména polodrahokamů: Malachite, Ametista, Topazio, Rubino... Barvy dovolují designérům pohrát si s interiérem a my si můžeme nechat vystavět efektní barevné obloukové nebo rohové stěny. Anebo azurově modrý sprchový kout?

Všestranný Šlehaný lehčený tmel

Extralehká vyplňovací hmota k tmelení spár a prasklin, vyplňování děr a zarovnávání přímých i úhlových spár v lištových či deskových spojích, zarovnávání štukových a sádrových omítek, betonových panelů, zdiva a sádrokartonu - a to v exteriéru i interiéru. Tmel je vhodný k opravám prasklin v bytech panelových domů a sádrokartonových konstrukcích, k opravám poškozených rohů stěn. Po otevření balení je připravený k použití. Má praktickou konzistenci, nestéká, lehce se uhlazuje, nevyžaduje broušení, po vyschnutí drží tvar. Nanáší se pružnou hladkou špachtlí nebo stěrkou.

Nový POROTHERM překlad VARIO pro zastínění i úsporu energie

Keramobetonový POROTHERM překlad VARIO (Wienerberger) dovoluje zabudování venkovní rolety nebo žaluzie. Překlad obsahuje i tepelně izolační prvek, což zaručí správné provedení tepelné izolace domu. Tento typ překladu je vhodný pro jednovrstvé zdivo bez zateplení, i pro domy s vnějším zateplením. Montáž zvládnete i sami.

Tondach - Zlatá taška 2009

Velkoformátová taška Samba 11 se stala nejlepším exponátem veletrhu Střechy Praha 2009 a získala cenu ZLATÁ TAŠKA 2009. Drážková taška dobře vzdoruje povětrnostním vlivům. Pokládat ji je možné na střechy se sklonem od 22°, s pojistnou hydroizolací pak se sklonem už od 12°; hodí se i do větších nadmořských výšek. Nabízena je v různých barvách; lesklé glazury a matné engoby, jejichž barevnost a lesk se časem „nesmývá“.

-ag-Foto: www.profimedia.cz