„Vizí, že vytvořím projekt výstavby nízkoenergetických rodinných domů, jsem se zabýval už delší dobu, protože věřím, že investovat do úsporného bydlení má budoucnost. Hledal jsem vhodné místo, které by mě oslovilo, a nakonec jsem objevil pozemky téměř ideální, velice blízko Brna, v obci Vizualizace domuNebovidy,“ říká architekt Jan Kyzlink o projektu VIVACITY.

Energie místa

Vesnice Nebovidy leží asi 9 km od centra Brna. Dost krátká vzdálenost, kterou je potřeba překonat při cestě za zaměstnáním, a současně dost daleko od ruchu města. Cílem celého projektu nebylo jen někde vystavět domy, které budou v budoucnu šetřit kapsu investora. Cílem bylo vybudovat místo pro život, bydlení v příjemném prostředí, kde je nedaleko do přírody. Místo, kam nové domy rychle zapadnou do okolní zástavby, stanou se přirozenou součástí vesnice. Takové místo se nachází jižně od Brna, na okraji Nebovid, na okraji přírodního parku Bobrava.

Půdorys přízemí

Architektura

Navržena je ulice 18 nízkoenergetických dvojdomků nebo 9 vilek v nadčasovém minimalistickém stylu s vlastními zahradami přímo navazujícími na obecní sad. Zájemci mají možnost vybrat si z různě velkých pozemků (od 353 do 1323 m2) a také Vizualizace obývací pokojze dvou typů dvoupodlažních nepodsklepených domů. Menší dvojdům (120 – 150 m2 čisté bytové plochy) poskytuje dostatek komfortu, větší vila (232 - 278 m2 čisté bytové plochy) nabízí nadstandardní nebo dvougenerační bydlení. Přízemí je koncipováno jako společenská část s přímým přístupem přes terasu do zahrady, první podlaží jako soukromá zóna s ložnicemi. Každý dům má garáž.

Nízká energetická náročnost

V posledních 18ti letech se cena plynu a elektrické energie pro domácnosti zvyšovala průměrně téměř o 10 % ročně a tento trend se pravděpodobně udrží i v letech příštích. Nízkoenergetické domy jsou řešením, jak se tomuto zbytečnému utrácení peněz v budoucnosti vyhnout. Nízkoenergetický dům od standardního na první pohled Vizualizace ložnicerozeznáte jen velmi těžko. V čem se tedy liší? Především v tom, že spotřeba energie je v něm podstatně nižší než u toho „obyčejného“. V našem případě jsou tepelné ztráty omezeny na minimum. Už jen dobře navržený kompaktní tvar domu dokáže uspořit velké množství tepla, které by jinak uniklo, dvojdomek je z tohoto hlediska ideální. Konstrukční systém je navržen jako kombinace dřevostavby a betonové podlahové vrstvy, ta stavbu zatíží a zvýší tepelnou stálost objektu. Obvodové stěny mají minimální šířku, a přitom ideální tepelně izolační vlastnosti díky dostatečné tloušťce tepelné izolace. Tepelné ztráty eliminuje také omezení tepelných mostů v místě osazení skel do rámů oken. Vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch-voda.

Vizualizace pracovnyVizualizace koupelny

Energetický audit řadí domy do kategorie A+. Z energetického štítku, dnes již povinného pro všechny novostavby, můžeme vyčíst, že měrná spotřeba tepla je 33 kWh/m2. Pro přiznání statutu nízkoenergetického domu je potřeba, aby vypočtená měrná spotřeba tepla za rok byla maximálně 50 kWh/m2, tímto se projekt VIVACITY s velkou rezervou řadí do kategorie nízkoenergetických domů.

Technické údajeDispozice: 4+1 nebo 5+1 s 2 koupelnamiPlocha pozemků: od 353 m2 – 1323 m2Zastavěná plocha: 86 nebo 100 m2Vnitřní podlahová plocha: 120 nebo 150 m2 plus garáž 19 m2Plocha terasy: 14 m2Cena zasíťovaných pozemků dle velikosti od: 1.490.000 KčCena menších domů (120 + 19 m2) v provedení basic od: 3.870.000 KčCena větších domů (150 + 19 m2) v provedení basic od: 4.680.000 Kč

Více informací:Návrh a projekt: www.kyzlink.com Realizace: www.vivacitydevelopment.cz