Naštěstí ale není všem dnům konec. Pan Marek Strieborný, jeho rodina a nejen oni jsou důkazem, že i za příznivou cenu se dá bydlet v pěkném prostředí v blízkosti hlavního města. Jaký názor má pan Strieborný na svůj nový domov ve Zdibech?

Co byste poradil těm, kteří si chtějí nechat postavit dům za Prahou? Jaké výhody podle vás může svým obyvatelům tato lokalita poskytnout?

První, a podle mého názoru i nejpodstatnější výhodou je příznivější životní prostředí, hlavně lepší ovzduší. Okolí Prahy poskytuje dostatek zeleně a travnatých ploch, je to pro naši rodinu příjemný odpočinek od ruchu velkoměsta. Dále vzhledem k tomu, že jsem do roku 2007 bydlel v činžovním domě v centru Prahy o rozloze 60 m2, nyní ve svém domě oceňuji rozsáhlé vnitřní prostory – obě patra působí vzdušně. Musím zmínit i zahradu. Sezení na terase a vůbec oplocená zahrada například s pískovištěm je pro nás neocenitelná, jako pro všechny rodiny s dětmi.

Podle jakých kritérií jste dům vybíral?

Pro naši rodinu byla důležitá dopravní dostupnost do centra Prahy, která v našem případě činí 13 km. Dalším faktorem byla optimální velikost pozemku – pozemek je dostatečně rozlehlý, současně ale nenáročný na údržbu. Svou roli samozřejmě hrála velikost vnitřního prostoru – jako rodina s dětmi jsme ocenili dostatek úložných prostor i celkovou rozlohu domu. Posledním kritériem byla celková technická úroveň a provedení stavby, která však byla na první i na druhý pohled na nadprůměrné úrovni.

Co vás nakonec přesvědčilo ke koupi domu? Co vás zaujalo nejvíce?

Moje konečné rozhodnutí ovlivnila mimořádně příznivá cena. Druhým faktorem při výběru byl již zmiňovaný vnitřní prostor, který v našem případě činí bezmála 200 m2.

Jak jste spokojený s dojížděním a celkovou dopravní dostupností do Prahy?

Jak jsem už říkal, dopravní dostupnost do centra Prahy je více než vyhovující, a to jak z pohledu času stráveného na cestě, tak z hlediska ujeté vzdálenosti. V některých periferních oblastech Prahy je téměř nutností mít auto, to však není náš případ. Bydlíme v dosahu městské hromadné dopravy.

Je něco, co byste rád vzkázal lidem, kteří uvažují o koupi domu v obcích za Prahou?

Rád bych jim vzkázal, aby neměli strach. Změna, kterou bydlení ve vlastním domě přináší, i případné finanční zatížení rozhodně vykompenzují příjemné chvíle v bezpečném, čistém a klidném prostředí „venkova“. A těm, kteří se stěhují z činžovních nebo panelových domů, bych rád vzkázal ještě jedno – už nikdy nebudete mít problém s parkovacím místem ani s vandalismem.

Finanční náklady na nové bydlení ve vlastním domku za Prahou nemusí být nijak závratné. Například v obci Líbeznice připravují výstavbu rodinných domů od 3300000, včetně DPH, pozemku i vybavení. Můžete si tedy doslova pořídit dům za cenu bytu v Praze.