Předokenní neboli venkovní žaluzie jsou nejen důležitým prvkem stínění a ochlazování interiéru, ale také výraznou dekorací interiéru i fasády domu. Velkoplošné žaluzie jsou nepřehlédnutelné – dotahují vlastně vzhled domu a jeho stylu se umějí také dokonale přizpůsobit: bambusové žaluzie nebo dřevěné lamelové rolety ladí nejen s dřevěným Žaluzie, oknodomem, přírodní materiál především vytváří dokonalý přechod mezi domem a zahradou, mezi interiérem a přírodou. Žaluzie kovové zase podtrhují moderní minimalistický vzhled a techno styl domu.

Uvádí se, že venkovní žaluzie umějí „pochytat“, uzavřít venku a nepustit dovnitř až 85 % slunečního záření, což z nich činí nejvýkonnější typ stínicí okenní techniky. Takového výsledku pomocí vnitřních žaluzií nedosáhnete. Okno téměř dokonale zastíníte dobře padnoucí roletou, která ale pro změnu nedisponuje druhou výhodou venkovních žaluzií – a to sice možností regulace rozptýleného světla.

Výhodná univerzálnost a možnosti regulace

Naklápěním lamel příjemné přirozeně rozptýlené světlo v místnosti zintenzivní nebo zeslábne, zatímco povytažením rolety se dostane světlo jen do části místnosti. Přitom u moderních venkovních žaluzií je regulace slunečních paprsků stále dokonalejší – do interiéru si během dne vždy pustíte jen tolik světla, kolik přesně chcete; ochránit místnost tak lze jen před nejprudšími paprsky v létě, ale také je možné místnost skoro dokonale zatemnit. Tím je možné zamezit úniku tepla okny, a stabilizovat tak vnitřní klima místnosti například za studených zimních nocí.

Jediná venkovní žaluzie pokrývá celý jeden okenní otvor a je lhostejné, kolik má okenních křídel nebo jestli jsou v něm i balkonové dveře. Její umístění vně domu odrazí sluneční záření už před okenním otvorem, nikoliv až v interiéru.

Výhody předokenních žaluzií
  • Plynulá regulace rozptýleného světla v místnosti.
  • Jediná žaluzie se dá instalovat do okna s několika okenními křídly.
  • Horké sluneční paprsky se nedostanou na okenní sklo, což je v létě základem úspěšného ochlazování interiéru a udržování interiérového klimatu.
  • Žaluzii lze spustit, i když je okno za ní otevřené.

Instalace při stavbě i dodatečně

Pokud stavíte rodinný dům, venkovní žaluzie se většinou plánují na míru souběžně. Můžete si je ale pořídit i později. Dodatečně je lze instalovat kdykoliv, a to téměř do každého okna včetně starých domů. Všechno záleží jen na rozměrech a charakteru okenního otvoru. Podle něj se zvolí optimální typ lamely a celého systému žaluzií.

Vertikální hliníkové předokenní žaluzie se vyrábějí v mnoha barvách, šířka lamel je zhruba od 5 cm do 9 cm.

Po vytažení vzhůru je zapotřebí někam lamely elegantně ukrýt – nejčastěji se vytažená žaluzie nad oknem zakrývá clonou z hliníkového lakovaného plechu.

Dokonalé materiály do mrazu i horka

Venkovní žaluzie se vyrábějí z vysoce pevných, tvarově a teplotně stabilních materiálů.

Hliníkové lamely bývají převážně lakované (například polyuretan-polyamidové barvy jsou dlouhodobě stálobarevné), některé navíc pokryté tlumicím profilem. Nosník, v němž jsou umístěny naklápěcí a vytahovací prvky, je vyroben z ocelového pozinkovaného profilu. Spodní profil a boční vodicí profily, po kterých lamely jezdí, jsou z eloxovaného hliníku.

I šňůry musí vydržet rozmary počasí

Terylenové šňůry jsou během roku vystaveny extrémnímu žáru nebo mrazu či dešti stejně jako lamely, bývají proto zesílené kevlarovými vlákny a také tepelně fixované, aby se žárem neměnily. Lamely jsou fixovány ke šňůrám nerezovými sponkami; právě to dovoluje rovnoměrné a souměrné naklápění celé plochy lamel.

Jak venkovní žaluzie ovládat

Standard představuje ovládání venkovní žaluzie klikovým mechanismem (ovládání ruční). Pokud si vyberete elektropohon, můžete dále volit mezi manuálně ovládaným spínačem či tlačítkem, anebo ovládáním dálkovým. Dálkově ovládat přitom lze jednotlivé žaluzie, nebo se dá pořídit skupinové ovládání více žaluzií (centrální ovládání).

Na kolik to všechno přijde...

Ceny jsou velice variabilní, většinou je firmy vypočítávají na žádost až podle přesných požadavků klienta, záleží na typu lamely atd. Na obvyklé rozměry oken se může cena žaluzie pohybovat: na okno 150 x 260 cm průměrně 5000 korun, velikosti okna 80 x 205 cm odpovídá průměrná cena předokenní žaluzie asi od 2500 Kč. Jiný profil žaluzie ale už vyjde dráž (266 x 275 cm – 10600 Kč, 135 x 275 cm – 7300 Kč), je proto nutné zeptat se na vyhlédnutou žaluzii přímo prodejce.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Neva, Maves, Eurosun