Nepřízni počasí je vystaveno přímo z první ruky, není chráněno převisem střechy nebo jinými prvky jako okna fasádní. Musí tak vykazovat vynikající izolační vlastnosti a musí se velmi pečlivě vybírat.

Typy střešních oken

  • Fixované uprostřed křídla (kyvné)
  • Výklopné do strany
  • Kombinované (výklopně-kyvné)
  • Odklápěcí vzhůru (vikýř)
  • Pevně zasklené (fixní)

Střešní okno může být typu vikýř nebo fixované uprostřed křídla (kyvné), tj. se středovými ocelovými závěsy, na nichž je možno okno otočit až o 140° – 145°. To je výhodné z hlediska údržby; sklo se dá lehce a pohodlně omýt. Dvě možnosti otevírání má pak okno výklopně-kyvné. Jiné typy, jako otvírací (výklopné) z boku, se často vyrábějí na zakázku. To platí také o fixně zavřených typech.

Kam lze střešní okna montovat

Překážkou není žádná z používaných střešních krytin, střešní okno lze zasadit do jakéhokoliv materiálu. Konstruována jsou pro sklon střech od 15° až do 90°, tedy například okraje střechy mansardové. Čím menší sklon střechy, tím méně z okolní krajiny samozřejmě uvidíme, tím více míří okno do nebe. Při 90% sklonu je tomu naopak, takto zasazené střešní okno odpovídá z hlediska výhledu do okolí oknu fasádnímu.

Okna izolovaná proti dešti, sněhu a zimě...

K vodotěsnému napojení střešního okna na střešní krytinu se používá tzv. lemování, které zajistí, aby okno bylo do krytiny instalováno dokonale vodotěsně, a následně také chrání před vodou a sněhem.Lemování zakrývá strany okenních rámů a pokračuje dále, zanořuje se pod střešní krytinu. Ideální je horní část lemování vyrobená z jednoho kusu materiálu, což zajišťuje dokonalé odvádění srážek ze střechy nacházející se nad oknem. Do okna nemůže zatékat déšť ani tající sníh. Lemování se kupuje většinou samostatně, dle typu střešní krytiny, která může být plochá nebo z profilů. Na rozdíl od toho bývá součástí balení střešního okna oplechování, které kryje z vnější strany křídlo a rám okna.

Oplechování a lemování však představuje nedílnou vodotěsnou sestavu. Kromě vody bude na střešní okno působit mráz. Vyplatí se vybírat střešní okna dokonale zateplená, na trhu jsou pod názvy jako "thermo“, „thermical“. Jinak se dají využít termolišty či zateplovací sady, kterými se střešní okna dají dodatečně zateplit. Zvýší ještě více izolaci obvodu rámu a sníží tepelné ztráty.

Střešní okno nemusí být vždy snadno otevíratelné

Typ okna vybírejte také podle toho, jak vysoko v interiéru se bude nacházet. Okno pohodlně dosažitelné se zavírá většinou v horní části. Pokud ale dosáhneme pohodlně pouze na dolní rám, pak se namontuje okenní klika na spodní část rámu. Výše umístěná okna se dají ovládat teleskopicky – tyčkou s háčkem. Jinou možností je ovládání řetízky podobně jako u žaluzií. A opravdu vysoké okno je nejvýhodnější ovládat pomocí dálkového ovládání.

Doplňky střešního okna

Také střešní okno, stejně jako kterékoliv jiné, je potřeba zastínit. A tohle okno ještě o něco více. Nepřichází většinou v úvahu, že by před ním stínil strom nebo jiná vegetace, slunce je zasahuje přímo. Sklo je šikmé, takže závěsy jsou vyloučené, zastínění musí být na okno fixováno. V úvahu tak přicházejí vnitřní žaluzie a rolety a potom žaluzie předokenní, vnější. Vnitřní roleta pojíždí po bočních hliníkových lištách, které brání průniku slunečních paprsků z boku. Vnitřní žaluzie je jako každá jiná – s naklápěcími lamelami a lze ji zafixovat v jakékoliv poloze. Venkovní markýza uzpůsobená šikmému oknu se často vyrábí z černé síťoviny, nepustí horké paprsky ke sklu a příjemně zastíní ostré horní světlo; sníží až o 60 % průnik horka do interiéru. Dokonale pak odblokuje záření elektronicky ovládaná venkovní žaluzie. Její hliníkové lamely pohltí až 90 % tepla, které by jinak proniklo do místnosti.

-ag-Foto: www.profimedia.cz