Náročnost údržby domu se odvíjí od materiálů a technologií použitých při stavbě. O tom už tu bylo napsáno poměrně dost, a také jsme začali s výčtem standardních údržeb, kterým se, jsme-li vlastníkem rodinného domu, nevyhneme. Dnes tento přehled dokončíme.

Zkušený stavitel radí, co a jak pravidelně udržovat

Plyn: V případě, že máme do domu zaveden plyn, doporučuji nepodceňovat toto médium a věnovat všemu kolem plynu zvýšenou péči. Doporučuji jednou ročně před topnou sezonou zajistit kontrolu a případné vyčištění plynového kotle, někteří výrobci při uzavření servisní smlouvy s kontrolou jednou ročně automaticky prodlužují záruční dobu kotle na 3 – 5 let, což se určitě vyplatí.

Komín: Další povinná revize je u komína nebo kouřové cesty (mimochodem by se měla dělat každý půlrok, ale alespoň jedenkrát ročně při plynovém zařízení se opět v rámci pocitu bezpečnosti vyplatí). Každé tři roky je potřeba obnovit celkovou revizi plynových rozvodů a spotřebičů – pozor, může to být i podmínka plnění v případě pojistné události. Jakékoli zásahy do plynového zařízení a spotřebičů může provádět pouze pracovník odborné a oprávněné firmy.

Elektrorozvody: Pro elektrické rozvody platí taktéž revize jedenkrát za pět let s tím, že pokud chceme na elektrorozvodech cokoliv upravovat, svěřme tyto práce odborníkům.

Ostatní instalace – voda, kanalizace, rozvody topení, které obvykle jsou provedeny v plastu nebo mědi, nevyžadují zvláštní údržbu, pouze vizuální kontrolu: zda nikde nic nekape. Je dobré občas pootočit uzavíracími armaturami pro udržení funkčnosti, pokud máme v domě centrální vysavač, je třeba zhruba po 7 letech počítat s výměnou uhlíků.

Panty a kování: U všech oken, garážových vrat, posuvné brány a všeho pohyblivého je potřeba občas (jednou ročně) promazat kování a panty, vhodný přípravek nabízejí v každém marketu, dobře se pracuje se sprejem s jemným olejem.

Dřevěné prvky: Podle kvality zvolené lazury na truhlářském podbití nebo plotových výplních je potřeba při vizuálním zjištění nedostatků provést nápravu novým nátěrem. Jen tak nám dřevo bude sloužit dlouhou dobu. Podbití s kvalitní lazurou ve třech vrstvách nám bude bez problémů sloužit přes 10 let, horší je to s dřevěným plotem, na který prší a svítí slunce. Ze zkušenosti vím, že 5 let je maximální doba pro obnovu nátěru oplocení.Doporučuji ošetření alespoň venkovních částí dřevěných oken (eurookna) přípravkem od výrobce nebo přípravkem výrobcem doporučeným. Některý výrobce dokonce záruční dobu – obvykle 5 let – podmiňuje každoročním odběrem jeho přípravku. Tuto údržbu doporučuji, neboť přípravek oživuje lazuru, UV filtr a podstatně může prodloužit životnost nátěrů oken.

Fasáda: Pokud budeme mít špatný pocit ze zašpiněné fasády, což je v Praze obvyklé během několika málo let, je možné pro většinu fasád se zateplením a probarveným štukem použít tlakové omytí. Po cca 7 letech užívání domu nás nemine opětovná výmalba, což bych doporučil z hlediska kvality a času ponechat na specializovanou firmu. V případě menších dětí to může být i dříve.

Pokud jsme při realizaci domu šetřili na nesprávném místě, může se projevit již v krátké době i další potřeba údržby, jako např. nátěr zábradlí balkonu (šlo mu předejít zinkováním nebo použitím nerezových materiálů), propadlá venkovní dlažba apod., což ale spadá spíše do oblasti nápravy nekvalitní práce než běžné údržby.

Podlahy: Někdy si přiděláváme problémy vlastní nedbalostí, je potřeba si vždy přečíst návod na použitý materiál a jeho vhodnou údržbu. Zdůrazňuji to obzvláště u údržby podlahovin, kde jsou výrobcem předepsány vhodné postupy a prostředky. Použití mokrého hadru na dřevěné podlahy nebo lamino podlahy je obvykle spojeno se zvednutím podlahových lamel ve spojích a v podstatě neopravitelnou vadou. Na tyto podlahoviny je potřeba používat i speciální podlahové mopy, které nám v každé specializované prodejně doporučí. Také např. Marmoleum vyžaduje občasné ošetření (jednou ročně) speciálním ochranným prostředkem pro oživení barevnosti a povrchu pro následnou běžnou roční údržbu vlhkým hadrem. Tím znásobíme životnost těchto podlahovin k naší spokojenosti.

Bazén: V nadstandardních domech s nadstandardním vybavením je potřeba ještě počítat s údržbou např. vody v bazénu, o čistotu se starají kyslíkové tablety a souprava „chemie“, lepší varianta je osazení ozonátoru do bazénu. Ozonátor je ozónová dezinfekce, která uvolňuje aktivní kyslík, a tak napomáhá ničit mikroorganismy. Mohu potvrdit, že pak už není chemických přípravků potřeba. Údržbou můžeme pověřit též odbornou firmu.

Technické vybavení: S některou údržbou nám pomůže samo technické vybavení, např. elektronické zabezpečení domu si samo signalizuje nutnou výměnu záložního zdroje, což pro bezpečnost domu provedeme ihned po signalizaci odbornou firmou, většinou tou, která systém realizovala.

Prvotním uvážlivým výběrem materiálů, technologií, vybavení a realizační firmy můžeme výrazně ovlivnit naše budoucí starosti a čas věnovaný údržbě domu. Záměrně nemluvím o opravách, protože ty by u kvalitně realizovaného domu neměly být minimálně 20 let vůbec potřeba.

-Ing. Roman Brabec, Dům a zahrada 10/2010-

V prosincovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Vše o zateplení: novinky, materiály, technologie, ceny
  • Zelená úsporám: Jak to bude dál?
  • Paneláky naležato? Architekt Rampich o řadové výstavbě
  • Hypotéka na cokoli
  • Sauna, bazén, posilovna
  • Jak vybrat postel, rošt, matraci
  • Kámen v interiéru
  • Nejošklivější dům roku

Foto: www.profimedia.cz, Hülsta, Alnus