Množství používaných materiálů a typů navíc dovoluje, aby se stalo také ozdobou každého interiéru.

Schodiště, materiálové provedení: dřevo, kovové zábradlíTypové nebo na míru?

Před výstavbou schodiště si rozmyslete, jestli budete vybírat mezi typovými schodišti, nebo oslovíte architekta, popř. jiného odborníka, který vám schodiště navrhne podle vašeho přání. Obojí má své výhody i nevýhody.

Přednosti typového schodiště

Typové schodiště se většinou vyrábí z měkkého dřeva, dražší typy pak z tvrdých domácích dřevin (buk, dub, ořech, třešeň ad.). Výhodou je, že pokud nové schodiště stavíte až v rámci rekonstrukce, vyhnete se díky této volbě náročným stavebním pracím, které v krajním případě můžou dokonce ohrožovat statiku domu. Typové schodiště je levnější než schodiště na míru od specializovaných výrobců nebo schodiště, které navrhne architekt pro konkrétní projekt. Je to logické, neplatíte za individuální návrh Typové schodištěa speciální výrobu, které jsou ovšem jistotou, že schodiště bude vyhovovat vašim osobním praktickým i estetickým požadavkům. Navíc odborník ví nejlépe, který typ schodiště je pro váš interiér nejvhodnější.

Originál

Výhodou schodiště na míru od prodejce nebo od architekta je také široká nabídka materiálů, která zahrnuje kvalitní domácí a exotické dřeviny, kovy, přírodní nebo umělý kámen, tvrzený plast i sklo, které zaručuje i v malém prostoru pocit vzdušnosti. Protože skleněné schodiště je jedno z nejdražších, dobrou alternativou může být např. dřevěné schodiště se skleněnou výplní zábradlí, což vytváří podobný efekt.

Bezpečnost především

Existuje mnoho stavebních norem, které zaručují, že vaše schodiště bude bezpečné a pohodlné. Kromě vhodného tvaru musí schodiště vyhovovat statickému zatížení, musí být dobře větratelné a co nejvíce osvětlené - nejlépe denním světlem.

Pro počet schodů je rozhodující norma, která určuje, že jich má být více než tři a méně než šestnáct. Když však musí schodiště překonat větší výškový rozdíl, lze ho rozdělit odpočívadly. U některých, Schodiště s odočívadlyzvláště u točitých schodišť, je z hlediska bezpečnosti a pohodlí rozhodující úhel stoupání. Za optimální je považován sklon 30°. Norma také stanovuje minimální dovolenou hloubku schodu, která je 210 mm. Jeho výška se odvíjí především od typu schodiště. Optimální šířka schodiště v bytě je 90 cm, protože bytová schodiště jsou jednosměrná. U točitého schodiště je důležité, aby měl prostředek správnou hloubku.

Při výstavbě tohoto stavebního prvku dbejte na to, aby normy a předpisy byly dodrženy. Někdy sice mohou stát v cestě originálním nápadům, vždy jsou však zárukou bezpečnosti, která je tou nejdůležitější podmínkou kvalitního bydlení.

-jop-Foto: Archiv