Domácí opravy nejsou dnes zdaleka pouze výsadou mužů, pověsit obraz či poličku zvládne kdekterá žena. Opravy ale mohou být mnohem různorodější. Z toho důvodu je nutné vybavit se i dalším nářadím než pouze kladivem či šroubovákem. V první řadě je nutná schránka na nářadí, kterou uložíme do komory či na jiné podobné místo, kde k ní budeme mít snadný přístup. Krabici od bot či igelitovou tašku považujme pouze za dočasné a provizorní řešení. Schránka by měla být pevná a odolná a nářadí by v ní mělo být přehledně uloženo. Současně by se do ní měly vejít hřebíky, šroubky, náhradní list do pilky, výměnné vrtáky a podobně. Pokud pracujeme často v místech, kde nemáme možnost rozložit potřebné nářadí, mohl by se do této schránky vejít i opasek, do kterého lze uložit vše, co budeme potřebovat.

Metr, šroubovák, vrtačka - to je základ

Metr, šroubovák, kladivo, nůž, štětec, klíčA co by taková domácí dílna měla obsahovat? Zcela na počátku je už podle známého přísloví metr. Ten bychom měli mít dřevěný skládací i kovový svinovací. Kovový proto, že je odolnější než plastový.

Asi nejčastěji používaným nářadím je šroubovák. Tak zvaný univerzální však zdaleka nestačí. Nutný je nejen plochý, ale i křížový a samozřejmě v několika velikostech, abychom nevhodným typem neničili drážky šroubů. Pro příruční dílnu se tak vyplatí pořídit si šroubovák s výměnnými šroubovacími hlavami. Některé typy těchto nástavců lze současně využít i v aku vrtačce, kterou lze vrtat, a při výměně nástavce i šroubovat. Stojí za uvážení, zda do domácí příruční dílny nezařadit i ji. Pokud ano, pořídíme k ní také sadu vrtáků do dřeva, železa a samozřejmě do zdi (podle potřeby do cihlové nebo i do panelu).

Dalším velmi často užívaným nářadím je kladívko a menší pryžová palička. Paličku využijeme při sesazování různých materiálů, pokládání podlahy z plošných dílů, nepoškodí zeď ani dřevo. Kladiva jsou třeba dvě – jedno malé na zatloukání běžných hřebíčků, a druhé větší a těžší.

Kleště, nůž, špachtle

KleštěZvláště když se nám nepodaří hned napoprvé zatlouci hřebík nebo ho potřebujeme při zatloukání přidržet, ale nechceme vystavit v ohrožení naše prsty, hodí se kleště. Univerzální jsou kombinačky, které mají čelisti uzpůsobeny pro silný stisk a držení. Pro narovnávání vzdorovitých hřebíků a pro uštípnutí drátků se budou více hodit štípačky.

Ve výčtu nezbytných nástrojů bychom neměli zapomenout ani na nůž či řezák, a to řádně ostrý, neboť snáze se řízneme tupým než ostrým nožem. Pokud nevlastníme perfektní nůž co do velikosti, materiálu a snadnosti broušení, je výhodné pořídit si řezák s vysunovacími odlamovacími čepelemi, kterým lze řezat koberec, lino i další měkčí a houževnaté materiály.

Součástí příruční dílny už naopak nemusí být dláto či špachtle, využijeme je spíše při častější práci se dřevem nebo při renovaci nábytku a zařízení ze dřeva. Dlátko se hodí pro drobné zásahy do dřeva. Špachtli oceníme při sádrování zdi, tmelení dřeva, když potřebujeme lehce oškrábat skvrny od barvy a podobně. Při nákupu vybereme tu s pevnějším listem. Čas od času by se nám mohly hodit i klíče pro povolování a utahování matek, dobré je pořídit celou sadu a k nim i francouzský klíč nebo alespoň „sikovky“.

Spotřební materiál aneb hřebíčky, šroubky, hmoždinky...

Hřebíky, šroubkyNejen nářadí je nezbytné, potřebujeme také takzvaný „spotřební materiál“. Tedy hřebíčky, šroubky, podložky a hmoždinky do zdi v několika nejčastěji používaných rozměrech. Potřebovat budeme i těsnění do vodovodních kohoutků, pokud máme doma tento typ.

V domácí dílně mohou přijít vhod také malé kovové nebo plastové úhelníčky, které snadno zpevní jakékoli nábytkové spoje. Využít je lze i pro připevnění lehké poličky.

Důležité jsou i takzvané „neinvazivní“ spojovací materiály, tedy lepidlo, nejčastěji disperzní, které dobře lepí papír i dřevo, a lepicí páska ve variantě papírové, textilní a plastové. Papírová slouží ke krátkodobému přichycení ke stěně či dřevu, snadno se sundává. Slouží například při natírání k ochraně částí, které nechceme potřísnit barvou. Pevnější textilní či plastovou pak využijeme při spojování částí koberců či linolea, ale také k rychlému utěsnění sifonu nebo hadice pračky při havárii.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz