Srub a roubenka

Roubený dům, roubenkaRoubení je tradiční stavební technika, při které se kladou dřevěné kmeny vodorovně na sebe. Dřevěné trámy se v rozích stavby překřižují a spojují pomocí přidlabávání. Typem roubeného domu jsou sruby a roubenky. Roubenka z hranatě přitesaných trámů je v našem kulturním prostředí doma, zatímco kanadský srub z kulatiny, jak název napovídá, je stavba importovaná. Ale i u nás měly staré středověké dřevěné stavby (roubená konstrukce byla v našich zemích obvyklá ve středověku) trámy jenom málo přitesávané, téměř kulaté. Později se upravovaly do hran (tzv. kmeny hraněné), což přinášelo lepší pevnost a odolnost stavby.

Roubenka celodřevěná nebo kombinovaná (kámen, nepálené cihly plus dřevo) mívá dřevěnou část natřenou barvou. Známe tak horské chaloupky černé, červené nebo zelené. Kulaté trámy kanadského srubu jsou ponechány v přírodní podobě.

Srubový dům, srubZatímco staré roubenky zůstávají tam, kde jsou doma, tedy v našich horách, nově stavěné sruby se ale objevují v nížinách, pronikají do vesnic a na okraje měst. Stěny z kulatiny přitom v našich podmínkách působí dosti cize - evokují cizorodý prvek a jiné kulturní prostředí. Připomínají východoevropské stavby, anebo máme dojem, že se díváme na horské alpské chalupy, případně sruby zálesáků z Divokého západu.

Kam se srub hodí a kam ne

Stavba z masivní kulatiny je tak výrazná, že jen těžko vedle sebe snese jinou stavbu. Nejvíce jí sluší úplná samota. Srub je zkrátka doma v lese, na mýtině, obklopený lesem. Tam neruší a vynikne. To je ovšem ideál, kterého jen tak někdo nedosáhne. Snažíme se proto na srub sehnat alespoň co největší pozemek, nejlépe se vzrostlými stromy. Velmi problematické je naopak srub usadit na malé pozemky, do sousedství mnohem subtilnějších staveb - jako třeba na menší parcely satelitů. Rovněž ale působí velmi špatně dominantní srub vedle titěrných starých horských roubenek - svou masivností ostatní stavby "přebíjí" a narušuje původní prostředí.

Srubový dům, srub, stavbaNaopak při typických větších účelových stavbách, navíc které mají připomínat ducha Divokého západu - není ideálnější volby než srub. To když budujeme třeba koňský ranč, stáje, ohrady...

Obecně je proto důležité individuálně volit vzhled srubu a více než u jiné stavby přitom vzít v potaz charakter místa.

Není srub jako srub

Sruby přitahují pozornost svými stěnami z masivní kulatiny - proto dům musí být vkusně proveden a také vkusně zasazen do okolí. Tento typ domu má být co nejprostší, aby vynikla krása dřeva. Jednoduchý půdorys, čisté linie. Bohužel někdy vidíme zbytečné až nevkusné přezdobování - vyřezávané zábradlí na schodišti, na terase a třeba ještě na bombastickém balkonu ve štítu vytváří dojem podnikatelského baroka, jenom s tím rozdílem, že je provedeno ve dřevě. Navíc často majitelé Srubový dům, srub, interiérsrubových staveb, ve snaze držet se jednoho stylu, mají tendenci stavět roubené masivní pergoly, altány, přístřešky. To ale opravdu potřebuje jednak cit a smysl pro úměrnost, jednak opět dost místa.

Několik důvodů, proč stavět srub

  • Tradiční výroba, umění předávané z generace na generaci.
  • Energetická nenáročnost stavby, tedy ekologičnost.
  • Při správném provedení velmi dlouhá životnost stavby, až stovky let.
  • Dobré tepelně-izolační vlastnosti dřeva.
  • Příjemné vnitřní prostředí - dřevo udržuje optimální relativní vlhkost vzduchu (50 až 60 %).

Uvnitř srubů je také nezaměnitelná atmosféra, velmi útulno a také ticho. Dobře se v nich bydlí a spí.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, www.srubovedomy.cz