Máme projekt na budoucí dům snů, ale kolik bude stát postavení samotného domu? Když přemýšlíme o projektu svého budoucího domu, musíme se rozhodnout pro jednu ze základních cest, jak k němu dospět:

  • Koupíme typový projekt a smíříme se s jeho dispozicí, orientací na světové strany a usazením do terénu.
  • Koupíme typový projekt a budeme chtít jeho dispozici upravovat, dům otáčet nebo upravovat pro osazení do terénu.
  • Vydáme se cestou individuálního projektu od studie až po projekt k realizaci stavby.

Vydáme-li se první cestou, máme štěstí, že se nám zalíbil typový projekt a ztotožňujeme se s ním. Je to nejrychlejší cesta k projektu, i když se někdy bohužel budeme muset smířit s nevalnou kvalitou hlavně v užitných parametrech domu. Pro jednoduchý dům to ale může stačit.

Obvykle s projektem dostáváme i orientační rozpočet na dům s celkovou cenou, takže vše vypadá, že se nemůžeme při stanoveném cenovém limitu stavby splést. Opak je ale pravdou. Musíme si uvědomit, že orientační cena domu v nabídce slouží pouze k podpoře prodeje projektu, má zákazníka přesvědčit, aby si ten který projekt koupil. Doporučuji tedy nabídku ceny prostudovat. Někdy bývá bez základů, ceny materiálů pro dokončovací práce (obklady, dlažby, podlahoviny) jsou ty nejnižší, které si určitě nevybereme, klempířské prvky z pozinkovaného plechu, střešní krytina standardní bez povrchové úpravy, okna jsou plastová bílá, přestože na vizualizaci domu mají barvu, fasáda je bílá natřená, přestože na vizualizaci je částečně obložená dřevem nebo keramikou apod. Dále musíme připočítat terasu, zpevněné plochy, nutné terénní úpravy, přípojky, šachty, likvidaci dešťových vod, fakt, že zimní zahrada z obrázku není v dodávce. A náš sen o ceně se pomalu rozplývá. A to vůbec nemluvím o tepelně technických parametrech neboli o budoucích provozních nákladech.

Takže se ve skutečnosti bavíme o ceně za nekolaudovatelný dům, neboť přípojky, zpevněné plochy a vše ostatní (někdy i základy) si musíme doplatit podle polohy domu na parcele a vzdáleností od hranice pozemku. Tím se z ceny bungalovu (cca 26.000 Kč/m2) nebo z ceny patrového domu (od 21.000 Kč/m2) uváděném v katalozích dostáváme k realitě jiné, bungalov přes 28.000 Kč/m2 a slušný patrový dům přes 24.000 Kč/m2. Při počítání celkové ceny je nutno tyto jednotkové ceny vynásobit součtem všech podlahových ploch v domě.

Při rozhodování, zda chceme bungalov nebo patrový dům, je třeba vycházet ze skutečnosti, že m2 bungalovu bude vždy dražší, neboť cena základů a střechy se připočítává pouze k jednomu patru. Vydáme-li se druhou cestou, většinou nás okouzlí vzhled domu (pozor na to, čemu odpovídá cena deklarovaná v katalogu, většinou je právě to, co se nám líbí, nadstandard), ale dům nám nevyhovuje dispozičně nebo situačně. Někdy zrcadlové pojetí projektu obdržíme bez navýšení ceny.

Některé ateliéry nabízejí úpravu projektu vlastními silami, některé poskytnou souhlas s možnými úpravami, každopádně se nám projekt začne prodražovat. O kolik, záleží na nás a na tom, jak máme záměr změn rozmyšlený. Někdy požadavek předělat jednogaráž na dvougaráž rozbije celou koncepci hmoty domu a v podstatě nelze takové změny akceptovat.

Samozřejmě, pokud narůstá objem stavby, vkládáme-li do stavby balkony, terasy, měli bychom se zajímat, o kolik stoupne celková cena budoucího domu. Měli bychom alespoň započítat zvětšenou podlahovou plochu a vše si před úpravami dobře rozmyslet. Jako častou úpravu typového projektu zákazníci žádají podsklepení – a to buď celkové, nebo částečné. Musíme ovšem počítat s tím, že metry čtvereční pod zemí jsou díky zemním pracím a izolacím dražší až o 20 %, přestože odpadá fasáda, při částečném podsklepení ještě díky technologické náročnosti o něco více.

Jak odhadnout cenu domu? Bungalov přes 28.000 Kč/m2. Patrový dům přes 24.000 Kč/m2. Tyto jednotkové ceny je nutno vynásobit součtem všech podlahových ploch v domě. V případě, že plánujeme podsklepení, je nutno k podlahové ploše pod zemí připočítat 20 procent (zemní práce, izolace, technologická náročnost). Cena nezahrnuje oplocení, terénní úpravy a zpevněné plochy (tyto úpravy mohou stát podle velikosti pozemků 500 tisíc a více). Cenu stavby dále zvýší každý balkon, terasa, zelená střecha a k tomu zábradlí. Vyšší cena také vyplývá z volby materiálů na zateplení, okna, dveře, obklady a další prvky. (Celkově mohou tyto úpravy zdražit dům i o 15 procent oproti původní ceně).

-Ing. Roman Brabec, Dům a zahrada 6/2010-Foto: www.profimedia.cz

Tip na další zajímavé články
  • Napravujeme chyby v koupelně
  • Stínicí technika: rolety, žaluzie, markýzy
  • Novinky z veletrhů: z Brna, Milána a Kolína nad Rýnem
  • Tipy a triky, jak si snížit splátky u hypotéky
  • Spa a koupací sudy...

...a nízkoenergetické a pasivní domy jako hlavní téma přináší červencové číslo časopisu Dům a zahrada, které je v prodeji od 22. 6. 2010.