Nevyužít současné nabídky možností v praktické míře považuji za škodu (nebo alespoň přípravu pro tyto možnosti), přehnané technické vybavení rodinného domu obzvláště pro netechnického člověka naopak může být v budoucnosti ke zlosti, a nikoliv k užitku. Samozřejmě, můžeme jít cestou profesionální údržby a servisu, které každé zařízení a vybavení časem vyžaduje, musíme však počítat se zvýšenými provozními náklady.

Pro začátek se zmíním o některých instalacích a materiálech dnes již standardně používaných – včetně některých nadstandardů, které si ve standardu teprve hledají své místo. Osobně mám rád vybavení domu, které zvyšuje jeho užitné vlastnosti, pohodu bydlení, ale člověk se nestává jeho otrokem.

Aktivní hromosvod

Již při zakládání stavby řešíme ochranu domu před bleskem, obvykle pasivním hromosvodem, tzn. zemnícím páskem v základech se svody ze střechy. Můžeme si ale instalovat i hromosvod aktivní. Velmi stručně řečeno je to soustava prvků, která aktivně reaguje na změnu elektrického pole v blízkosti chráněného domu. Aktivní hromosvod svou činností vytvoří tzv. ionizační kanál pro snadnější a především včasné svedení bleskového výboje. Efektem tohoto zařízení je menší počet jímacích prvků, a tím jednodušší hromosvodná soustava oproti klasickému „franklinovskému“ provedení. Výhodou je tak jednoduchost, vyšší technické řešení bez napájecího zdroje (tím je „elektrické pole bouřky“), nevýhodou vyšší pořizovací náklady. Zkušenosti v ČR již jsou od roku 1996.

Nejvíce technických vybavení domu se odehrává ve vlastních rozvodech před omítkami, ale se znalostí osazovaných koncových zařízení a dodávek. A právě v tomto okamžiku nám již musí být jasno, co v domě chceme, a kam tedy přivést média jako vodu, elektřinu. Mnoho vybavení je na ruční ovládání, ale i na motorický pohon (rolety, žaluzie…), vždy je lepší uvažovat do budoucna, i když nyní nemáme finanční prostředky na motory, za pár let je mít budeme, a proto si vždy přiveďme k těmto vybavením elektrorozvody.

Centrální vysavač

Centrální vysavač - zásuvkaPo 15 letech si již na trhu našel své místo centrální vysavač. Vybavenost individuálních rodinných domů centrálním vysavačem je u cca 80 % staveb, které staví naše firma. Výhodou je nejenom odvod vzduchu do fasády domu, takže je to řešení velmi zajímavé pro alergiky, ale i mnoho doplňků pro pohodlí a úklid. Při přivrtávání obrazů můžeme použít např. speciální hubici, která odvede bezpečně veškerý prach mimo dům. Do vybavení kuchyně přibyly mimo klasickou podlahovou štěrbinu pro odsátí nečistot z podlahy i některé doplňky, jako je odsávací šuplík pod pracovní deskou, pouhým vytažením a shrnutím drobků z pracovní desky kuchyně máme zase čisto, nebo zasouvací 7m hadice pod pracovní deskou kuchyně. Sací agregáty mohou být vybaveny též automatickým splachovacím systémem poskytujícím maximální komfort, neboť s vysátými nečistotami vůbec nemanipulujeme a vše odtéká do kanalizace.

Systém vytápění

Důležitým vybavením každého domu je nejen zdroj vytápění, ale i systém. Dnes často používané alternativní zdroje – tepelná čerpadla – nás vedou k využití podlahového rozvodu topení. Rozbor výhod a nevýhod těchto zdrojů je na samostatný článek, pouze bych upozornil na několik zkušeností a možností, jak zlepšit užitný komfort. Stále je nejčastěji využíváno teplovodní podlahové topení vedené v trubkách fixovaných do systémových polystyrenových desek. Již delší dobu se ale také nabízejí podlahové kapilární rohože svedené do sběrných trubic, které oproti standardním systémům zaručují rovnoměrné rozložení teploty po celém vyhřívaném povrchu, podstatně kratší reakční čas systému vytápění, nižší provozní a investiční náklady. Tyto rohože můžeme umístit i do stěn místností, a tak vyřešit často diskutovanou kolizi parket a podlahového topení (teplotní útlum).

Vyhřívané okapy a gule

S topením to přímo nesouvisí, ale napadají mě dva prvky, které se na kvalitních domech mohou uplatnit, a to vyhřívané okapy a kotlíky a vyhřívané střešní gule. Tyto prvky s odporovým drátem je možno zapnout v případě, že po oblevě začne prudce mrznout a polorozbředlá kaše sněhu zmrzne a ucpe nám odtokové prvky.

Příště si ukážeme, jak lze vybavit dům, aby klima v interiéru bylo příjemné, zaměříme se na vymoženosti ve stínicí technice, u klimatizací a další příjemnosti.

-Ing. Roman Brabec, Dům a zahrada 8/2010-Foto: Hromosvody Prokůpek, Beam, G-Term

Tip na další zajímavé čtení z časopisu Dům a zahrada 9/2010Časopisy
  • Hlavní téma: Fasáda
  • Finance: Hypotéka na stavbu domu krok za krokem
  • Vytápění: Srovnání jednotlivých paliv a typů vytápění - Čím topit? Jak ušetřit?
  • Napravujeme chyby u technických prostor

Objednejte si předplatné časopisu Dům a zahrada a získejte řadu výhod.