Většina novostaveb v Česku patří do kategorie takzvaného sociálního bydlení. Vyplývá to z údajů, které poskytl Český statistický úřad. Na tyto stavby se vztahuje snížená sazba daně z přidané hodnoty, jež ale od Nového roku kvůli vládním reformám vzrostla z pěti na devět procent. Daň z těchto novostaveb by měla letos státní pokladně vynést 2,3 miliardy korun, sdělila Zuzana Chocholová z oddělení komunikace ministerstva financí.

Nové byty a domy, na které se od ledna vztahuje zvýšená 19% sazba DPH, tvoří v posledních letech z celkové bytové výstavby výraznou menšinu. Ministerstvo financí odhaduje, že do státního rozpočtu se letos ze zvýšené sazby DPH na novostavby dostane zhruba 600 milionů korun.

Například z výstavby roku 2006 by do snížené sazby daně patřilo téměř 99 % nových domů a 94 % bytů. Jak již dříve sdělil Vladimír Toman z Orco Group, je možné očekávat, že se ještě více zúží nabídka bytů, které do kategorie sociálního bydlení nepatří.

Od počátku roku se devítiprocentní snížená sazba DPH vztahuje právě na takzvané sociální bydlení. Do této sazby patří rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se vztahuje 19% sazba.

Nárůst nižší sazby daně od Nového roku většinou platí zákazníci, jen výjimečně si o něj developeři snižují marže. „Součástí každé klientem hrazené platby je aktuálně platná sazba DPH,“ vysvětlila Pavla Temrová ze společnosti Finep. Některé developerské firmy však klientům umožňovaly uhradit rozestavěné byty a domy ještě v loňském roce, a tak ušetřit.

Očekávané zvýšení DPH a růst úrokových sazeb přispěly v posledních měsících loňského roku k vzestupu poptávky po nových bytech. Přesto ale většina odborníků na realitní trh neočekává, že by zvýšení daně ochladilo letošní poptávku po novém bydlení.

Růst snížené sazby DPH z pěti na devět procent by mělo letos celkově přinést státní pokladně přibližně 26,5 miliardy korun navíc.

Nové byty a domy, které by dnes patřily do devatenáctiprocentní sazby DPH, v procentech

Rok Rodinné domy nad 350 m2 Byty nad 120 m2
2004 1,09 6,06
2005 1,14 4,79
2006 1,33 6,08

-čtk-CE Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření nebo další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.