PDům, Chico, Canaba, stavbaatnáctého září loňského roku akciová společnost Canaba v Nupakách slavnostně otevřela svůj nový vzorový dům CHICO, a zároveň tak odstartovala jeho prodej. Cena rodinného domu v provedení na klíč, který může poskytnout pohodlné bydlení až čtyřčlenné rodině, je jeden milion korun českých. Není tedy divu, že tato nabídka na sebe strhla pozornost, a dům jde lidově řečeno na dračku.

Na počátku projektu byl tým speciálních architektů

Projekt vznikal déle než rok, na jeho vývoji pracoval speciální tým architektů, projektantů a technologů společnosti při použití nejmodernější techniky a plně parametrického 3D modelovacího software. Cílem bylo navrhnout novou technologii, jejímž prostřednictvím bude možné postavit masivní rodinný dům s nejlepší energetickou bilancí ze všech ekologických stavebních technologií, který zajistí bezpečné bydlení pro celé generace, bude poskytovat dostatek vnitřního prostoru a jeho vnější architektura bude nadčasová a přiměřeně atraktivní. Výsledkem je kompaktní rodinný dům, který na poměrně malé zastavěné ploše poskytuje velké množství vnitřního prostoru a za nejnižší cenu na trhu.

Rodinný dům CHICO poskytne plnohodnotné bydlení tří až čtyřčlenné rodině. V základním provedení je dům koncipován jako 3+1, přičemž minimální úpravou jej lze upravit na konfiguraci 4+1. Promyšlená dispozice prostoru s účelně využitým každým kouskem plochy je navržena citlivě tak, aby poskytovala každému členu rodiny vlastní soukromí, ale zároveň disponuje velkolepým prostorem pro společný život všech členů domácnosti. Vždyť jen obývací pokoj s kuchyní skýtá přes 30 m2 podlahové plochy.

Rychlost výstavby zaručuje moderní technologie

Prakticky celý dům je vyroben předem ve vlastních provozech a na pozemku klienta se jen sestaví a provedou dokončovací práce a vybavení interiéru. To přináší dokonalou kontrolu nad kvalitou, minimalizaci nákladů i času na výstavbu. Rodinný dům CHICO Chico, Canaba, dům, stavbaje vyroben z velkoplošných ekobetonových dílců, ale míra prefabrikace je technologicky na vyšší úrovni.

Vysoká preciznost výroby stěnových a stropních prvků umožňuje použít převratný způsob spojování, které spolu s promyšlenou skladbou dílců zajišťují bezkonkurenční přesnost a tuhost stavby. Díky novému způsobu spojování dílců se z montáže podařilo vyloučit tzv. mokré procesy, čímž se zvýšila nejen rychlost výstavby, ale odstranila i závislost na počasí. Zásadní zefektivnění výroby přineslo inovativní řešení technických instalací, které jsou přímo při výrobě integrovány do dílců a na stavbě se provádí jen finální propojení systémů.

Energeticky úsporné řešení

Chico, Canaba, dům, stavbaUnikátní masivní technologie, jejímž základním nosným prvkem je ekobeton, poskytuje nejen klidné a bezpečné bydlení, ale jedná se zároveň o konstrukci s garantovaně nejlepší energetickou bilancí ze všech ekologických stavebních technologií. Využití tohoto principu i při konstrukci střechy rodinného domu CHICO je přelomovým krokem. Už při letmém pohledu na tvar stavby je zřejmé nekonvenční řešení prostoru patra. Převratné použití plně kompletizovaných střešních dílců s integrovanou tepelně-izolační vrstvou zajišťuje ideální tepelnou pohodu po celý rok v celém domě. Vyšší komfort bydlení přitom přináší významné úspory nákladů na vytápění.

Nadčasová architektura

Rodinný dům CHICO je architektonicky navržen nadčasově. Výsledná vnější podoba je důkazem, že i ekonomicky podmíněné řešení může být velmi originální. Přestože se pro minimalizaci ceny jedná o typové řešení, nabízí se tolik variant možných vnějších i vnitřních doplňků, že je jen na výběru budoucího majitele, jak osobitá bude tvář domu. Dům lze opatřit nejen barevnými kombinacemi fasády, ale i atraktivním obkladem ze dřeva. Objednat si lze i stylové garážové stání nebo dokonce garáž. A pro větší rodiny jsou připravena i dvougenerační řešení ve formě dvojdomku.

Interiér poskytne dostatek prostoru

Díky svým kompaktním rozměrům působí CHICO velmi nenápadným dojmem, o to větší překvapení čeká uvnitř. Prozíravost tvůrců domu se plně projevuje v dispozičním řešení domu. Již při vstupu oceníte množství prostoru a světla, které dům nabízí. Vstupní hala jako hlavní komunikační prostor je řešena velmi prakticky a skýtá dostatek prostoru na instalaci velké vestavěné šatny pro skladování svršků všech členů rodiny. Z haly se vstupuje do velkého prosluněného obývacího pokoje komunikačně propojeného s jídelnou a kuchyní. Díky velkému francouzskému oknu lze z obývacího prostoru vyjít přímo na venkovní terasu.

Ložnice, patro

Po technicky unikátně řešeném tříramenném schodišti se vystupuje do tzv. klidové části domu v patře. Prostor pod schodištěm je díky jeho optimálnímu tvaru využit nejen pro umístění praktické toalety, ale vzniká i místo pro pračku nebo malý sklad. Chůze po schodišti je velmi pohodlná a výstupní čára schodiště v přízemí i patře plynule navazuje na provozní schéma domu.

Do horní části je situována velká ložnice, dva útulné dětské pokoje a v neposlední řadě prakticky plně vybavená koupelna, kterou lze na přání rozšířit o další umyvadlo či toaletu.

Při tvorbě domu bylo myšleno na každý detail a tvůrci nezapomněli ani na dostatek úložných prostor. Kromě prostoru haly, kde lze instalovat velké vestavěné skříně, lze využít variabilně prostor pod i nad schodištěm. Všechny pokoje v patře dále nabízejí navíc díky podobě a výšce stropu využití tzv. patrových řešení.

Rodinný dům si lze prohlédnout na vlastní oči

Rodinný dům CHICO je možné prohlédnout si i na vlastní oči, a to v Nupakách u Prahy. Dům je zde k vidění ve dvou variantách, ve formě dvojdomku s jednou polovinou v uspořádání 3+1 a druhou v dispozici 4+1. Vzorový dům CHICO je otevřen každý den od pondělí do neděle od 10 do 18 hodin.

-Připraveno z podkladů společnosti Canaba-