Některé cesty, jak na to, jsou zbytečně komplikované a finančně náročné, jiné jsou až nečekaně jednoduché. Když jsme si plánovali nové bydlení, věnovali jsme poctivě spoustu času nejrůznějším možnostem, metodám a postupům ve vztahu ke konkrétním partiím domu. Ať už se jednalo o systém vytápění, izolace nebo venkovní omítky. Vždy jsme požadovali předložení všech možných variant a způsobů, jak dané téma řešit. Jedinou podmínkou bylo, aby dané řešení bylo reálné a odzkoušené.

Díky této mravenčí práci jsme se dopracovali až k stínicí technice oken. Tradiční žaluzie jsme samozřejmě dobře znali, zatímco o těch venkovních jsme měli jen matnou představu. Třetí možnost, kterou představovaly integrované meziskelní žaluzie, jsme ovšem neznali a byla to pro nás příjemná novinka. Na českém trhu se s nimi setkáte pod značkou ScreenLine. Nadšené vyprávění architekta nás natolik zaujalo, že jsme nakonec skončili u této třetí varianty. Řeknu vám proč. Pokud pominu nadšení našeho architekta z možností, které žaluzie ukryté uvnitř okenních tabulek skýtají pro jeho kreativní řádění, zbývají už jen čistě praktické záležitosti a funkčnost, které přesvědčily zase nás.

Možná jste se při prázdninových cestách po Evropě divili, proč jižní národy mají před okny okenice a u nikoho doma nenaleznete žádné podobné žaluzie jako v mnoha českých domácnostech. Je to zcela jednoduché - kromě pronikajícího světla totiž potřebují zabránit i oteplování interiéru, což by v případě tradičních českých žaluzií, plandajících na okně, dost dobře nebylo možné. Poradí si totiž jen se světlem, ale teplo se bez problémů dostane až dovnitř místnosti, kde pomalu ohřívá vše, na co narazí. Je to takové polovičaté řešení, kde hlavní roli hraje cena a neznalost problému.

Venkovní žaluzie už si s teplem i světlem poradí velmi dobře a mohou sloužit i jako bezpečnostní překážka. Ani ty se však nevyhnou několika problémům - jsou z podstaty věci vystaveny vnějším povětrnostním vlivům, a proto je potřeba časté čištění, a pokud zrovna fouká i silnější vítr, je problematické také jejich samotné použití. Naštěstí existuje optimální řešení, a tím jsou integrované žaluzie. Z venkovních žaluzií přebírají veškeré výhody, které doplňují o další, jako například o absolutní bezúdržbovost nebo možnost namísto žaluzií použít plisé nebo rolety. V podstatě je ani nelze poškodit, jsou totiž uzavřeny mezi dvěma tabulemi skel – nejlépe izolačních, a pohyb je zajištěn skrze magnetické komponenty, tudíž neovlivňuje izolační vlastnosti skel.

Pohyb zastiňovacího prvku probíhá ve zcela uzavřeném prostoru s absolutní ochranou proti špíně, prachu nebo vlivům počasí. Těží z toho nejen životnost systému, která bez problému „přežije“ okno samotné, ale také čistý vzhled a štíhlý design, který umožňuje kvalitnější využití vnitřního prostoru. Blahořečit budete i při umývání oken, kdy nikde nic nepřekáží a neomezuje. My jsme s výběrem stínicí techniky ScreenLine zcela spokojeni a díky nasazení na jižní stranu domu jsme nakonec ani neinstalovali klimatizaci. Bez problémů se bez ní obejdeme.