Podle představ budoucích majitelů měl být dům prostorný, současný, ne však okázalý, měl dobře „zapadnout“. Přilehlá komunikace rohové parcely měla být využita pro pohodlný vjezd do přilehlé garáže.

Jaké je základní řešení

Celý dvoupodlažní objekt má jednoduchý obdélníkový půdorys, v přízemí je dost prostoru pro obývací pokoj, kuchyni, pokoj pro hosty, televizní a technickou místnost, sociální zařízení, šatnu, sklad, chodbu a zádveří. Ve druhém podlaží je umístěna ložnice, dětské pokoje, šatna, koupelna, lázeň a sauna, a kotelna. Obě podlaží jsou propojena dvouramenným schodištěm. Na základní hmotu domu navazuje jednopodlažní garáž, z níž se vyjíždí rovnou na komunikaci. Vrata garáže jsou posuvná na stěnu, vzdálená jsou od ní cca 17 cm, zabírají tak málo místa.

Jak upravit vzhled

I když je půdorys domu zcela banální, o vzhledu se to říci nedá. Přední část domu v druhém podlaží se jako vznáší ve vzduchu. Část obytného prostoru je otevřená přes dvě patra, volně propojená s galerií v patře. Tuto vysokou partii lemují na fasádě z obou stran uzavíratelné polovenkovní prostory, terasy v přízemí a lodžie v patře.

Řešení

Nosný systém je zděný v kombinaci s ocelovými sloupy a monolitickými stěnami. Ing. Matyáš z kolínské firmy IPMB, která byla hlavním dodavatelem, říká, že „…vykonzolování objektu, tedy balkonu a stropů, je natolik atypické, že jsou také monolitické. Jako monolit, tedy pouze výztuž a beton, je dělaná i ona předsunutá část domu.“ Interiér je se zahradou propojen fasádou s posuvnými stěnami, které dům podle potřeby otevírají či uzavírají.

Betonové opojení

Při pohledu na dům se v pozadí objeví panelové domy. Snaha o harmonizaci vedla k méně obvyklému řešení nejen fasády. Beton se objevuje zvenčí i uvnitř, a není tu jen nahodile.

Doporučení: Jen s odborníky

Betonová fasáda ladí s pozadím. Pohledový beton je bez povrchové úpravy, odbedněný a dál neopracovávaný, pouze zatažený transparentním nátěrem kvůli sprašování…. To na vzhled vliv nemá. Posuvné panely z tahokovu jsou vyrobené na míru, jezdí v kolejnicích na kolejnici upevněné na stropě. Tyto panely slouží k zastínění proskleného hlavního obytného prostoru.

Beton v interiéru je rovněž ošetřen pouze transparentním lakem, což zní jednoduše, ale musí se to opravdu umět, aby byl výsledek pěkný. Pohledový beton je na provedení velmi náročný, amatérsky nelze! Výhodou tohoto řešení je úspora za omítky, a v současné době je beton v interiéru módní záležitostí. Tady však má hlubší smysl, koresponduje s fasádou domu.

Oříšek ze skla

Vzdušnost objektu obstarává fasádní prosklený systém, se kterým je nutné mít zkušenosti.

Jak na to

„Čelní stěna je velice složitá a celých 12 m dlouhá,“ uvádí ing. Matyáš, „kotvení je klasické, nic zvláštního.“ Použity byly hliníkové konstrukce - belgický systém RC, posuvy jsou tzv. sklopně posuvné. Vše má povrchovou úpravu černou barvou.

Tepelná pohoda

Právě to si ve svém domě přáli investoři. Přehřívání objektu vyřešily zmíněné posuvné panely. Pak se diskutovalo o zdroji tepla, a některá doporučení se vynechala.

Řešení

Nakonec se majitelé domu rozhodli pro tepelné čerpadlo země voda značky IVT Greenline. V létě je využíváno v některých prostorách k chlazení (například v obýváku, umístění je pod stropem). V domě je převážně podlahové vytápění, uložené pod dřevěnou parketovou podlahou bez doporučených pomocných podlahových konvektorů a radiátorů. Navzdory výpočtům topenářů dům tepelně funguje výborně.

TIP REDAKCE: Navštivte další zajímavé rodinné domy. Najdete je v prosincovém čísle časopisu Dům & zahrada, které je v prodeji od 15.11.2011.