Jistě ano, vždyť nedávnou hospodářskou krizi přežila drtivá většina českých firem a existuje mnoho příkladů, že firmy vyšly z krize silnější, pružnější a lépe připravené na tvrdý konkurenční boj na náročných trzích. Je zřejmé, že negativní vlivy na naši ekonomiku, které přicházejí ze zahraničí, nelze snadno eliminovat nebo dokonce ignorovat, ale lze se na ně připravit a dokonce nepříznivou situaci využít k vlastnímu rozvoji a zajistit si perspektivu i do budoucna.

Příkladem může být společnost RI OKNA z Jihomoravského kraje. Původně vinařské město Bzenec se nachází mezi Kyjovem a Veselím nad Moravou, a právě zde je moderní sídlo firmy, která se netají svými ambicemi posílit svou pozici na trhu.

Krizi firma přežila ve výborné kondici. V roce 2010 dosáhla společnost RI OKNA obratu kolem 1 miliardy Kč, zaměstnávala 292 zaměstnanců na území České republiky a Slovenska a měla 65 lokálních poboček. V současné době má největší okenářskou výrobní kapacitu na území České republiky i Slovenska. Moderní závod v Bzenci má 16310 m² a pod jednou střechou sdružuje všechny technologické části výroby, která je z větší části postavena na nejmodernější technologii předního celosvětového výrobce ELUMATEC GmbH (Německo). K výrobě oken se používají značkové německé profily Salamander a na přání i Profilink. RI OKNA, a. s., dodávají plastová okna a dveře v 28 barevných odstínech podle přání zákazníka.

Kromě plastových oken tvoří důležitou součást výrobního portfólia firmy RI OKNA i výroba hliníkových oken z prvotřídních profilů prestižní německé společnosti HUECK + HARTMANN, které dovolují vytváření i architektonicky velmi náročných částí moderních budov. Díky špičkovým hliníkovým profilům lze vytvářet kompaktní, velmi pevné a jakoby jednolité skleněné konstrukce, kde největší skla mohou dosahovat hmotnosti až 500 kg a kde architekt není omezován ve svém tvůrčím rozletu.

Jak firma dosáhla svého úspěchu? Hlavním pilířem bylo soustředění na vysokou kvalitu produktů RI OKNA. Precizní organizace a moderní způsob řízení zde doprovází produkt od návrhu až po montáž u zákazníka. Montážní skupiny jsou pečlivě vyškoleny a jejich práce je striktně kontrolována podle speciálních postupů. Tím se dosahuje vysoké kvality montáže a prevence případných chyb.

Dalším pilířem stability firmy jsou vztahy se zákazníkem, kde RI OKNA prosazuje princip PARTNERSTVÍ. Snaha vyhovět, najít technická nebo organizační řešení nebo zvýšit dostupnost svých produktů nabídkou výhodného financování zde nejsou jen fráze, ale základní kámen firemní filozofie. Ke každému projektu se vede dokumentace, jejíž součástí jsou i kontrolní protokoly. Zákazník tak má jistotu, že i jeho zakázka byla zpracována svědomitě a se skutečně odpovědným přístupem.

Recept úspěchu je v případě RI OKNA zřejmý a může posloužit za vzor i dalším společnostem. Orientace na špičkovou kvalitu, na nadstandardní vztahy se zákazníkem a dodavateli, nepřetržité zlepšování systému řízení, odvaha k promyšleným investicím a vyvážená optimalizace nákladů jsou skutečnými důvody, proč firma posiluje i v těžkých dobách. Ostatně, i samotné produkty RI OKNA významně šetřící náklady na energie pomáhají jejich zákazníkům snadněji překonat toto nelehké období.