Rodina, která se rozrostla, opustila bydlení ve městě, ale zůstala s ním v kontaktu. Dům stavěla firma Ekostav, hotový byl za dva roky.

Akad. arch. Jaromír Špaček rozčlenil vnitřní část domu schodišťovou halou na dvě části. Zatímco jedna strana patří společenskému centru domu, v druhé části přízemí vznikla samostatná garsoniéra, která je k dispozici návštěvám, a může řešit v budoucnosti možnou potřebnou péči o seniora. V patře zase odděluje část určenou pro děti od té pro rodiče.

Členění hmoty domu zvýrazňuje už rozdílný povrch fasády. Garsoniéra a nahoře ložnice rodičů, to je omítnutá část. Společenská část s dětskými ložnicemi nad hlavou má fasádu obloženou dřevem. Bylo to přání investora, který z možných materiálů zvolil sibiřský modřín.

Jaké jsou možnosti dřevěné fasády

Největší výhodou dřevěných fasád je to, že v létě dům ochlazují a v zimě zase izolují. Dřevo je propustný materiál, takže stavbu neuzavírá, může dýchat.

Každý z materiálů, který se na našem trhu nabízí, má svoje specifikum. Některé druhy dřeva se hodí víc na nezastřešené terasy, chodníčky a zahradní plata, a jiné jsou vhodné pro zastřešené prostory či obložení. Je proto dobré zajímat se od začátku, které dřevo je nejvhodnější právě pro váš projekt.

Nejpoužívanější je na fasády v Evropě smrk, štíty se z něj dělají stovky let. Životnost bez nátěru je kolem 50 let, proto je povrchová úprava nutná. Naši předkové používali volskou krev, pak byly na řadě všelijaké karbolky a oleje, dnes máme ekologické vodou ředitelné lazury. Smrk se s většinou nátěrových hmot snáší dobře.

Borovice je o něco tvrdší, ale dřevo má vysoký obsah smůly. Životnost na fasádě je kolem šedesáti let, některé povrchové úpravy nesnáší, povrch se musí odmastit. Ronění pryskyřice při vysokých teplotách může způsobit skvrny.

Sibiřský modřín má vysokou odolnost a životnost nad 100 let, patinou získává velmi pěknou medovou barvu, a je pro fasády opravdu dobrou volbou. Má také dobrou hustotu (cca 750 kg/m3) a tvrdost (3,0 Brinnela), může se proto v souladu s fasádou použít i na podlahy jak pro terasy, tak pro interiér.

Pro úplnost dodejme, že na našem trhu se nabízejí také termodřeviny - tepelně se upravuje smrk, borovice, jasan, buk, a pak exotické dřeviny, jejich cena patří spíš do horní kategorie.

Zajímat byste se při výběru měli i o možnost velkoformátových dřevěných obkladů. Vysokotlaké vrstvené panely mají povrch z pravého dřeva, a různé barevné dekory, vynikne přirozená krása dřeva. Odvětrávané dřevěné fasády z velkoplošných desek působí velmi dobře z hlediska designu, a navíc mají špičkovou technologii výroby, což pro vás prakticky znamená bezúdržbovost.

TIP REDAKCE: Půdorysy navštíveného domu naleznete v časopise Dům a zahrada 12/2011, který je v prodeji od 15.11.2011.