Pro fungující rodinné bydlení byl dům, v němž byla původně tiskárna, rekonstruován v 70. letech minulého století, ke konečné fázi, v níž se dělala půdní vestavba a zateplila fasáda, došlo v loňském roce. Na všech proměnách se podílel Atelier Polách & Bravenec, s. r. o.

Předchozí stavební úpravy sledovaly zejména otevření obytných místností do zahrady a na terasu s jižní orientací, osazovala se velká okna, řešil přesah střechy, sloužící jako slunolam v letních měsících.

Dům je zařízen nadčasově

V domě nenajdete módní výstřelky ani krátkodobé trendy. Spousta zásahů je dělána podle vlastních návrhů majitelů, materiálové řešení povrchových úprav, barev a nábytku potvrzuje snahu vytvořit čisté, nadčasové a neokoukané prostředí pro bydlení čtyřčlenné aktivní rodiny. Podlahy v komunikacích, obytné části a kuchyni jsou ze smrkového masivu, a i když právě v kuchyni provoz zanechal na měkké podlaze nějaký ten šrám, působí to přirozeně. Dřevo doplňují v domě koberce a slinutá dlažba.

Celkovou barevnou pohodu v místnostech plných světla dotváří provedení interiéru v kombinaci světlé béžové barvy a přírodních dřevěných dýh. Vzácně, na rozdíl od mnoha jiných domácností, v tomto domě najdete i obrazy, které dolaďují barevnou atmosféru.

V místnostech se přiznávají nosné stropní trámy, najdete tu funkční a velmi používaná repasovaná kamna Meteor, bezhlavě se určitě nerušilo ani při stavebních úpravách, ani při řešení výbavy interiéru.

Nové je schodiště z dubové lomené desky, prolamuje se do místnosti původní šatny, podél ní jsou úložné prostory na boty, na stěně nad botníky jsou zajímavé dřevěné obrazy „lidového umění“ z cest po Namibii.

Zkušenosti s poslední úpravou

Majitel domu říká: „Nejsem přítelem „přeizolování“ konstrukcí, ale je pravdou, že náklady na vytápění a přípravu TUV za poslední rok klesly cca o 35 % na přibližných 18 tisíc korun, což na vytápěnou obytnou plochu domu cca 300 m² není vůbec špatný výsledek. V rámci posledních úprav byl dům důkladně zaizolován a osazen kondenzačním plynovým kotlem BAXI se solárním setem na ohřev TUV, a po menším váhání jsme se odhodlali osadit na střechu fotovoltaické panely na výrobu elektrické energie. Jejich výroba pokryje ze 40 % celkovou roční spotřebu elektrické energie.“

Návrh podkroví počítal s volnou otevřenou dispozicí, kterou eventuálně může opticky rozdělit nábytek. To se osvědčilo – knihovna oddělila část pro expedici zakázek s plotrem a tiskárnou a do prostoru podkroví se kromě pracovního a konferenčního místa pohodlně vešel stůl na stolní tenis a houpačka zavěšená na kleštiny. Otevření podkroví paradoxně prospělo i přízemí. Celoskleněné zábradlí galerie podkroví na nerezových kotvách je konstruované tak, aby propustilo co nejvíce světla do haly v přízemí.

Uživatelé si pochvalují i rozhodnutí pro osazení klimatizační jednotky Daikin. Slouží nejen v létě, ale i pro vytápění podkroví v zimě, aby se v pracovní době nemusel vytápět celý byt včetně přízemí.

S vybavením střešními okny VELUX jsou majitelé velmi spokojeni, po první letní sezoně rozhodně doporučují vybavit je na sluncem exponovaných stranách venkovními markýzami, které výrazně eliminují průnik slunečního tepla, ale vhodné jsou podle nich i vnitřní rolety nebo žaluzie, které jsou funkční, když potřebujete interiér zatemnit, a zároveň tvoří pěkný i funkční interiérový doplněk.

Foto: Velux