Bungalov, který si sestry pořídily společně, rozdělily na dvě samostatné části. Z domu tedy vznikl dvojdomek. Interiér bydlení si každá ze sester zařídila podle svého. Jak se jim to povedlo, zhodnotila ing. arch. Veronika Haroldová.

Vchod

Přes nejlepší snahu a dobrý úmysl je na první pohled vidět, že dispozici i interiéry navrhoval laik. Můžeme začít hned u hlavního vchodu, díky kterému získal tento byt charakter průchozího vagónu. Místnosti řazené jako korálky za sebou značně snižují uživatelský komfort. Nutnost zachovat trvale volný průchod do dalších místností limituje nejen vybavení, ale také využitelnost a v neposlední řadě i atmosféru. Klasické řešení se vstupem uprostřed delší strany půdorysného obdélníku umožňuje přirozené rozdělení domu na společenskou denní a klidovou noční část.

Vstupní část

Dispozice bytu obsahuje spousty chyb a pro ostatní může být názorným příkladem, čeho se při plánování vlastního domu vyvarovat. Dlouhá a úzká koupelna nepůsobí nikdy útulně ani příjemně, obzvlášť obsahuje-li toaletu. Navíc dveře umístěné v rohu omezují vybavení navazujícího zádveří, které by zde mohlo mít hlubokou šatní skříň doplněnou vedle dveří kapacitní věšákovou stěnou s botníkem. Šatní skříň má dnes jediné možné místo naproti dveřím do šatny a koupelny, kde úzké a stísněné zádveří ještě více zužuje.

Zima v obytné části

Obytná část má hned několik handicapů. Především není dveřmi oddělena od zádveří, které tím zcela ztrácí svou ochrannou funkci. V našich klimatických podmínkách, kdy většinu roku je venku chladněji než uvnitř, má zádveří významnou izolační funkci. Chrání přímo navazující prostory (zpravidla chodby a schodišťové haly) před průvanem a chladem zvenčí. Zde může v zimě při vstupu do bytu ze zahrady snadno nasněžit doslova až do obývacího pokoje. Možná, že si toto řešení časem vyžádá alespoň dostavbu závětří.

Průchod

Obytná, denní a relaxační zóna musela obětovat svou intimitu dvěma dveřím vedoucím do navazujících ložnic. Samotná klidová zóna nabízí průhledy do neuzavřeného zádveří a pohledově neoddělené kuchyně, zatímco atraktivní výhledy do zahrady nejsou nijak využity. Do obytné části ústí pouze jediné nevelké okno, které navíc nepochopitelně nevede ven, na rozlehlou terasu. Největším nedostatkem obývacího pokoje s jídelnou je ovšem jeho markantní disproporce. Vzhledem k velikosti kuchyně, zázemí a ložnic byla velikost společenského prostoru hrubě podceněna.

Barevnost interiéru byla zvolena citlivě

Jak je na fotografiích vidět, majitelka má ráda svěží jarní barvy. Oceňuji, že se držela jednotného konceptu a preferované odstíny prolínají celým bytem, kterému dodávají na přesvědčivosti. Harmonii teple žluté a svěží zelené citlivě doplňuje a zjemňuje neutrální béžová dlažba na podlaze, zatímco přiměřený kontrast sem vnáší černá na doplňcích. Kombinace kompletně antracitové kuchyně se zářivě žlutou stěnou je sice lehce agresivní, přesto však velmi efektní. Zelená v kombinaci s bílou dodává koupelně svěží výraz a relaxační charakter.

Interiéry

Profesionál by návrhem interiérů potlačil nedostatky a vyzdvihl klady dispozice, což se tu ne vždy podařilo. Nejlépe je nepoučený přístup vidět v koupelně. Nepřiměřeně dlouhou a úzkou místnost by bytový designér opticky zkrátil např. sytější nebo tmavší zadní stěnou, zatímco obě dlouhé stěny by ponechal světlé, ideálně v identických nebo blízkých barevných odstínech. K optickému rozšíření úzkého prostoru pomohou také horizontální pruhy na čelní stěně. Zde použité zelené vertikály naopak místnost opticky tříští, prostor zužují a zvyšují, zkrátka pouze násobí její handicap.

TIP REDAKCE: A jak se sestrám v domě bydlí? Splnil pasivní bungalov jejich očekávání? To se dozvíte v časopise Dům a zahrada 1/2012, který je v prodeji od 13.12.2011.

Zdroj: www.haroldova.cz