Mobilní dřevostavbu si představte jako úplně normální rodinný dům na principu dřevostavby, který navíc můžete naložit na kamion a v případě potřeby ho kamkoliv přemístit. Při její výrobě se používají stejné materiály, technologie a principy, jako u klasických rodinných dřevostaveb stavěných na základové desce. Základem domu je dřevěná samonosná konstrukce z dokonale vysušených KVH profilů (masivní konstrukční dřevo), jež mají životnost přes 100 let. Ostatní materiály a komponenty jsou stejné jako u klasických domů, to znamená, že jejich životnost není oproti klasickému domu omezena. A co je velmi důležité, izolační vlastnosti mobilní dřevostavby jsou totožné jako u klasického domu se základovou deskou.

Pod pojmem mobilní dřevostavba se skrývá domek menších rozměrů o maximální výměře 25 až 90 m2 a s dispozičním řešením 1+kk až 4+kk. Domky jsou kompletně smontovány ve výrobní hale a dodány majiteli přímo na pozemek v řádu několika týdnů od objednání. Pro instalaci mobilní dřevostavby není potřeba stavební povolení. Mobilní dřevostavba není stavba (ale výrobek), proto ani pozemek, na kterém má být domek umístěn, nemusí být veden v katastru nemovitostí jako stavební. Dřevostavba se na pozemku usazuje na betonové patky nebo zemní vruty a napojuje na přívod elektrické energie, vody a na septik (nebo kanalizaci, pokud je na pozemku). Vlastní usazení na pozemek a zapojení domu do provozu je otázkou několika hodin.

Jaké výhody nabízí bydlení v mobilní dřevostavbě?

  1. Užitnou plochu od 35 až 90 m2 s dispozičním řešením 1+kk až 4+kk.
  2. Dodací lhůta je otázkou týdnů.
  3. Dřevostavba nabízí komfortní bydlení srovnatelné s klasickými domy.
  4. Na rozdíl od chaty ji lze obývat celoročně.
  5. Ceny dokončených dřevostaveb v základním provedení začínají na 450000,- Kč vč. DPH (1+kk, 25 m2) a končí na cca 1.250.000,- Kč vč. DPH (4+kk, 90 m2). Nabízena je ovšem celá řada příplatkových materiálů a provedení.
  6. Dřevostavba je celá montována ve výrobní hale, což umožňuje precizní zpracování za použití všech potřebných nástrojů a bez omezení klimatickými podmínkami. Tento fakt samozřejmě snižuje náklady na výrobu.
  7. Mobilní dřevostavba je dle stavebního zákona výrobek - není tedy potřeba stavební povolení jako u klasické stavby.
  8. Faktická mobilita domu - do budoucna lze reálně uvažovat o přemístění domu na jiný pozemek.

Na českém trhu se průkopníky v oblasti mobilních dřevostaveb stal český výrobce z Nové Paky, firma WHB, s. r. o. Jejich domky jsou kvalitní, ekologické a cenově dostupné. Pro zájemce o mobilní domečky ještě jedna zajímavost. Zákazník sice nemá možnost sledovat výstavbu domu na svém pozemku, ale firma mu pravidelně zasílá fotografie z výrobní haly, kde jeho dům vzniká.

Více informací o mobilních dřevostavbách naleznete na www.mobilni-drevostavby.cz