Sklep není levnou hračkou – klidně si na něj připočtěte k ceně nového domu milion korun. Nevyhodíte ale milion z okna, než budete mít ujasněno, k čemu vlastně sklep budete využívat. Jestliže by se jednalo o dokonale využitelné podlaží s technickým zázemím, skladovacími prostorami, garáží, prádelnou, sklepem na zeleninu, mrazáky a třeba ještě tělocvičnou – proč ne? Pokud ale chcete stavět sklep jen na pár kompotů, investujte jinde. Jestliže jakožto zahrádkáři toužíte po malém sklípku na brambory a zeleninu, lze ho levněji vybudovat na zahradě – anebo třeba podsklepit jen třetinu domu. Mnoho z nás ale bydlí v bytových nebo rodinných domech, kde už sklep je. A mohl by se využít lépe.

Zajímavé jsou cihlové „minibytovky“ nebo rodinné domy a dvojdomky z konce 50. a ze 60. let. Sklepy jsou poctivě budované, ne hluboké a mají často okno, jsou to někdy normální suterénní pokoje o velikosti až 20 m2, třeba hned pod obývákem. Je nabíledni, že stačí točité schodiště a místnosti jsou propojeny.

Starý sklep jako moderní domácí sklad

Ve starých domech najdeme hodně hluboké sklepy, kde se skladovaly brambory, řepa, jablka, zelenina, naložené maso a zelí. Také uhlí. Z takových sklepů se mohou udělat útulné domácí vinné sklípky. Mohou ale také zachovat svou původní roli, protože ukládání v nich je svým způsobem nezastupitelné. Původní určení se může zdokonalit – podél stěn postavte kovové regály, na lavice instalujte plastové přepravky, bedny a kontejnery, obnovte osvětlení a přidejte police na domácí mošt a víno, své místo tady najde i basa piva. Kořenovou zeleninu je výborné skladovat v písku; stačí krabice, líska nebo bednička, do které se na zimu uloží mrkev prosypaná pískem. V dobrém sklípku vydrží i celer a řepa.

Využití různých druhů sklepů

  • Hluboký sklep – skladování zeleniny, brambor, uzeného nebo naloženého masa, vína, džusů, kompotů apod.
  • Suterény bytových domů – pracovna, domácí vinárna, tělocvična, sklad, spíž, úložné prostory

Jak vylepšit klima ve sklepě

Co udělat s příliš vlhkým a leckdy zatuchlým vzduchem a hnilobným pachem v některých sklepích pod rodinnými nebo bytovými domy? Některé sklepy byly původně dimenzovány na topení a pak se ocitly nevytápěné, s čímž nebylo ovšem v původním projektu počítáno. Například na sídlišti bývala kotelna, po letech se zrušila a každý byt dostal plynový kotel. Suterény se staly nevytápěné, brzy přišla vlhkost, objevila se plíseň a mokré stěny. Sklepní prostory jsou přitom cenné, sklepy o velikosti pokojů mají okénka, které ale na pořádné odvětrání a změnu teplotních a vlhkostních poměrů uvnitř nestačí. Složitějším řešením je připojit sklep k bytu, udělat tady pracovnu, velký sklad nebo tělocvičnu a zavést sem po asanaci stěn topení. Pokud ale chceme v takovém sklepě ukládat třeba jenom kola a lyže, stačí jednoduché a rychlé řešení: teplovzdušné solární panely, které se instalují na spodek fasády vedle sklepního okénka. Vzduch se provětrává a temperuje, čerstvý sušší vzduch se při slunečním svitu vhání dovnitř a ven vychází vlhký.

Sklep jako terapeutický prostor i únik před spalujícím vedrem

Ve správně založených starých sklípcích je velmi příjemný vzduch, klima se někdy podobá léčivému prostředí jeskyní. Už hned po sestoupení do sklepa pocítíme, jak se nám lépe dýchá, cítíme se velmi svěže. Je to velké množství záporných iontů, které se nacházejí právě v jeskyních a jiných hlubokých podzemních prostorách. Máme-li problémy s dýcháním, trpíme-li na průdušky, je příjemné se občas ve sklepě posadit (dáme sem třeba lehátko) a nadýchat se. Rozhodneme-li se ale používat sklípek k terapeutickým účelům, neměla by být na stěnách žádná plíseň, občas je také dobré sklep vybílit vápnem. Takový sklep je také k nezaplacení v parném létě, kdy není před vedrem kam utéct. Zejména nesnášíte-li dobře klimatizaci – ve sklepě vzduch nevíří.

Ve starších bytových domech jsou celé nevyužité suterény, kromě sklípků nájemníků se také stavěly společné prostory: především prádelna a sušárna. Také tyto prostory lze moderně využít – třeba na tělocvičnu pro celý dům.

-ag-

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz