Mnohé z nás při stavbě, rekonstrukci či jen úpravách bydlení zamrzelo, že nemůžeme z finančních důvodů využít či pořídit technologie, materiály a vybavení podle svého. Jak by tedy měl vypadat ideální dům z hlediska materiálů, dispozic, vybavení a technických novinek?

Ideál začíná už u stavebních materiálů

V prvé řadě je třeba podotknout, že k ideálním výchozím podmínkám patří to, že při stavbě nebudeme omezeni ani parcelou, ani stavebním úřadem. Z hlediska konstrukce domu můžeme vybrat stavbu zděnou nebo dřevostavbu, samozřejmě při použití kvalitních materiálů, tedy buď zdicí materiály, které nevyžadují tepelnou izolaci, ale i ty navíc zateplíme a využijeme při tom kvalitní minerální vlnu nebo, z ekologického hlediska vhodnější, ovčí vlnu, konopí nebo tepelnou izolaci na bázi dřeva, všechny samozřejmě nezávadné i ze zdravotního hlediska.

Obdobné je to i u dřevostaveb, zde máme navíc možnost využít konstrukční desky na bázi dřeva bez formaldehydu, či opět konstrukční desky konopné. Jelikož nejsme omezeni typem střech, z praktického hlediska je asi nejvhodnější střecha plochá, čím jednodušší tvar v tomto případě, tím lépe – jak z hlediska funkčnosti, bezchybnosti, vlastností i ceny. Výběr střešní krytiny není nijak omezen, ovšem obecně platí, že mezi nejkvalitnější patří pálená taška, trvanlivý je samozřejmě i beton, ovšem ten více zatěžuje konstrukci krovu. Zajímavě vypadá plechová krytina, u té je však nutné vyřešit hlučnost při dešti a podobně. Samozřejmě by stavba měla být konstruována tak, aby splňovala parametry pasivního domu a byla po všech stránkách úsporná. To by ovšem nemělo omezovat ani jeho užitné vlastnosti, tedy to, jak se v něm budeme cítit, jak se v něm bude bydlet.

Jednoduché dispozice jsou základem úspěchu

Když odhlédneme od stavebních materiálů, velmi důležité jsou i dispozice domu. Pokud jde o typ, jako nejideálnější se jeví přízemní dům s obytným podkrovím a rozdělený ne na klasickou denní a noční zónu, ale spíše na část „dospělou a společnou“ a na část „dětskou“. Pro dospělé je totiž praktičtější nechodit se vším do schodů, ale mít naopak všechno při ruce a v dosahu. Současně bychom měli myslet v přízemí na bezbariérovost, tedy žádné stupínky či jiné překážky, které by osobám s horší pohyblivostí nebo starým lidem ztěžovaly pohyb po domě. I do koupelny a na WC již volíme alespoň 90 cm široké dveře a třeba opěrky a madla na WC, sprchový kout bez obezdívky či vaničky, naopak vybavený sedátkem a madly a podobně. Vždyť k čemu je nám sebelépe postavený a vybavený dům, když je nepřehledný, všude je daleko, lidé nemají soukromí, komunikační trasy jsou úzké nebo jinak obtížné a podobně. V tomto případě platí základní pravidlo – jednoduchost a přehlednost.

Dispozičně by měl mít dům s ohledem na počet obyvatel dostatečně velkou kuchyni s jídelnou, ovšem ne příliš velkou – ten, kdo připravuje pokrm, se pak hodně nachodí a rychle unaví. Dále je nutná pohodlná a všem příjemná společná místnost s velkými okny a východem do zahrady, kde je možné si dostatečně odpočinout, sejít se s rodinou a trávit společné chvíle tak, aby z ideálního domu byl i ideální domov. Dům by měl mít vždy o jednu ložnici více, než je potřeba pro členy rodiny, volný pokoj slouží jako hostovský pro návštěvy, případně v něm mohou bydlet rodiče, pokud je to nutné. Ke každé ložnici by měla příslušet šatna nebo alespoň vestavěná skříň s posuvnými dveřmi, abychom omezili množství skříňového nábytku, který prostor zatěžuje. V domě by měly být minimálně dvě koupelny, jedna z nich ideálně s odděleným WC. Ideální dům by měl mít také prostory pro trávení volného času – mohla by zde tedy být herna, zařízená podle věku dětí, případně – pokud popustíme uzdu fantazii – v závislosti na zájmech a zaměření obyvatel domu i hudební a filmová místnost (třeba i s klavírem) s kvalitním technickým vybavením a s knihovnou a archivem filmů a hudby.

V příslušenství domu bychom neměli zapomenout ani na bazén. Krytý bazén přímo v objektu je sice nákladnější, je však možné využívat ho celý rok. Variantou k tomuto řešení je krytý venkovní bazén a v domě pouze menší lázeň s vířivkou a masáží.

Je sklep ideální?

Jestliže bychom usoudili, že využijeme i sklepní prostory, mohl by dům být i částečně podsklepen. To je však třeba velmi dobře promyslet i v případě, že nemusíme hledět na cenu, neboť stavba bude složitější a časově náročnější, současně jsou to prostory navíc, které je nutné udržovat. Ovšem využití může být široké – od klasického sklepa na víno, zavařeniny a podobně, přes skladovací prostory, tělocvičnu či posilovnu i se saunou, plus technicistně zařízenou koupelnou s dřevěným obložením a nerezovou sanitou, až po společenskou místnost s přímým východem do zahrady.

Ideální inteligence

Z technického hlediska bychom měli zvolit dům nové až nejnovější generace – takzvaný inteligentní dům, ovládaný na dálku přes počítač – tedy včetně vytápění, blokování spotřebičů, otevírání vrat, zavírání oken, kontroly zavření oken, zastavení vody, sledování spotřeby vody a elektřiny za určité období. K vytápění je optimální tepelné čerpadlo či jiný alternativní zdroj energie – například FVE, případně vytápění elektřinou pomocí speciálních tepelných rohoží instalovaných v podlaze, stropě či ve stěnách. K lepšímu hospodaření s teplem pomůže také rekuperační jednotka a klimatizace.

S teplem souvisí i výběr typu oken a dveří. Všechny by měly svými parametry splňovat vhodnost použití v pasivních domech. Mezi nejúspornější okna se řadí typy bez vnějšího rámu, s izolačními trojskly a s hliníkovou konstrukcí nebo alespoň obložená z vnější strany hliníkem. Ohřev vody v domě by byl realizován tepelným čerpadlem či alternativou – slunečními kolektory.

Již při stavbě by měly být v domě instalovány rozvody pro centrální vysavač a kabelová vedení pro počítačové a satelitní vybavení a videotelefon a současně také zabudovaný systém přepěťové ochrany.

Další vybavení nábytkem, textiliemi a podobně rozebírat nebudeme, pokud máme dost peněz, můžeme vybírat z toho nejlepšího, co v obchodech je, a také podle vlastních představ. Případně přizvat na pomoc bytového architekta.

-Dana D. Daňková-

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz