Dům měli postavený za 7 měsíců, zahradu si navrhli sami

Jako v lázních
Zvětšit fotografii
Zahradu si majitelé navrhovali a realizovali sami.

Autor:

Sympatičtí manželé se rozhodli pro bydlení za městem a splnili si zároveň sen o velké zahradě. Zvolili nízkoenergetický dům od dodavatele, který se osvědčil u známých. A jak to dopadlo?

Tentokrát jsme navštívili dům, který se nachází 20 minut jízdy autem od centra města Plzeň. Manželé skoro dva roky hledali velký pozemek, kam by se natrvalo přestěhovali se svými dětmi. Při výběru byli velmi nároční, ale delší hledání se nakonec zcela určitě vyplatilo, protože sedíte-li v zahradním altánu a kolem vás je dokonale posekaný anglický trávník, koupací jezírko obrostlé okrasnými travinami, šachovnice téměř v životní velikosti, za zády voní jehličnatý les a posloucháte jemné zurčení potůčku, neubráníte se dojmu lázeňské atmosféry.

„Bydlet v rodinném domku za městem byl již dlouho můj i manželův sen. Zejména jsme toužili po velké zahradě, jak kvůli dětem, tak kvůli vlastnímu potěšení, péče o zahradu je totiž jedním z našich největších koníčků.“

Dům byl dokončený za sedm měsíců, pro stavbu byla zvolena technologie Velox. Celý dům je nízkoenergetický a vytápění plynem přijde ročně na cca 40000 Kč. Manželé si sami navrhli zahradu, už po nastěhování se budoval na zahradě bazén a celá plocha dostávala pomalu definitivní podobu. Stavba bazénu trvala půl roku. Svoje místo na zahradě našla i plastika krávy. Tu manželé vydražili na charitativní aukci, která byla pořádána ve prospěch nemocných dětí.

Jako v lázních

Majitelé od začátku věděli, že dům budou stavět Ekonomické stavby. „Jelikož stavěly domy pro známé, byla to pro nás tedy sázka na jistotu.“

Na prvním jednání si vysvětlili, jaký dům chtějí, a osobní manažer jim doporučil projektanta. Stavební povolení zajišťovaly Ekonomické stavby a také vše realizovaly. Na staveništi se setkávali jednou za 14 dní a utěšeně pozorovali, jak stavba roste.

Interiér na míru rodině

Interiéry si manželé realizovali zcela sami. „Myslím si, že interiér má vždy odpovídat rozpoložení rodiny, která dům obývá. Neumím si představit žít v domě, který bych si sama nezařídila.“

Jako v lázních

Velkým přáním bylo, aby obývací a dětský pokoj byly otevřeny východu, jihu i západu, a využilo se tak všech výhod pozemku. „Manžel navíc do nového domu požadoval svoji poslechovou místnost, která se nakonec na doporučení projektanta stala také domácím kinem. Dnes asi nejmilejší místností domu.“

Majitelé původně požadovali ostrovní kuchyň, ale na radu projektanta od této možnosti nakonec ustoupili a zvolili možnost kuchyně otevřené, kterou je však možné šoupacími dveřmi uzavřít. Dnes toto řešení považují za výborné. Zvláštním přáním byl také vnitřní bazén – představou bylo propojení bazénu s domem. Projektant ale manžele přesvědčil, aby bazén od domu oddělili. Nakonec jsou s takovým řešením moc spokojeni.

Po několika letech bydlení by manželé nic zásadního v domě neměnili.

TIP REDAKCE: 17.1.2012 vychází únorové číslo časopisu Dům a zahrada, ve který vás zavede nejen na návštěvu zajímavé dřevostavby s atriem.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Stavba
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou stavební firmu?

Zadejte si poptávku v kategoriích: stavební firma,zahrada,rodinný dům.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: stavba rodinného domu, Stavba RD, Stavba rodinneho domu.