Důležité je určit si, jaká udírna bude nejvhodnější – jestli samostatná, anebo kombinovaná s grilem či zahradním krbem. Obojí lze koupit nebo nechat postavit. Stavbu náročnější udírny svěříme šikovnému kamnáři.

Pokud stolujeme pokaždé v jiném koutě zahrady, můžeme se pokaždé jinam také nastěhovat s přípravou jídla. Vyplatí se nám pořídit si mobilní kovový gril s udírnou a s vysokým komínkem. Tento stroj trochu připomínající starou lokomotivu využívá techniku uzení studeným kouřem.

ČTĚTE TAKÉ:

Udí se na tři způsoby: studeným kouřem (20 °C), středním kouřem (60 - 70 °C) nebo teplým kouřem (80 - 90 °C). Čím rychleji se udí, tím rychleji je maso hotové, ale je zapotřebí jej také rychleji zkonzumovat. Ideální na uzení je bukové dřevo, habr nebo dřevo z ovocných stromů. Vysoce pryskyřičná dřeva se k uzení nehodí, hoří příliš intenzivně, rychle a dávají štiplavý kouř, který masu neprospívá.

Stavíme sami

Máme-li dost odvahy, nadšení a základní zednické zkušenosti, pustíme se do stavby udírny sami. U kamnáře můžeme nejen nakoupit vhodný materiál (třeba šamotové cihly na grily a udírny), ale také pochytat zkušenosti. Někteří stavaři-nadšenci, ale i profesionální kamnáři na svých webových stránkách uveřejňují návody na stavbu udírny svépomocí. Ke kamnáři pak zamíříme pro důležité prvky – teploměr do udírny, cihly, rošty, komínek, udírnová dvířka.

Při hledání ideálního místa na udírnu lze využít prudký svah nebo zeď. Nemusíme pak stavět udírně zadní stěnu, ale zapustit ji do zpevněného svahu nebo využít hotovou zeď. Udírna tak zabere v malé zahradě méně místa a také lépe zapadne do okolí.

Udírna jako srub

Tuhle udírnu ale stojí za to umístit na viditelné místo. Koupit si totiž můžeme i celou zastřešenou udírnu, vypadající jako domeček. Stěny má ze srubové kulatiny menšího průměru, její rozměry činí asi metr na metr. Parádní srubová miniudírna se navíc pyšní střešním šindelem, asfaltovým nebo štípaným dřevěným. Udírna je v některém případě oddělená od topeniště – v „domečku“ se jenom udí, v několika patrech jsou klobásy a maso. Kouř se sem přivádí komínkem (umístěným nad zemí nebo pod terénem) z topeniště asi 1-1,5 metru vzdáleného.